300.000 ton zand verdwijnt in Schulensmeer

Het Schulensmeer in Lummen en Herk-de-Stad gaat de komende jaren minder diep gemaakt worden, om de natuur om en rond het meer te verbeteren. De zowat 300.000 kubieke meter zand die al zo'n 40 jaar aan de zuidkant van het meer opgeslagen ligt, zal gebruikt worden voor de aanleg van een rietmoeras. En het grote eiland in het meer wordt verlaagd.

De ingrijpende werken starten eind volgend jaar en zijn een onderdeel van het grote Life Delta-project waarvoor Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Milieumaatschappij en Regionaal Landschap zo'n 7 miljoen euro Europees geld krijgen.

Chris Dictus van Natuurpunt: "Het gebied heeft nu ook al een grote natuurwaarde, maar door het gebied opener te maken, voor riet te zorgen en de waterhuishouding te verbeteren, kunnen we werk maken van een sterke populatie van bijvoorbeeld de kwartelkoning, de roerdomp en het kruipend moerasscherm. Het gaat de kers op de taart worden."

Demerdelta

Tegelijkertijd wordt de vallei van het Webbekoms Broek in Diest weer open gemaakt. "In de jaren '70 zijn daar populieren en wilgen aangeplant, maar daardoor is het open karakter van de vallei verdwenen", vertelt Jan Ruymen van het Agentschap voor Natuur en Bos. "We gaan nu zo'n 15 hectare kappen zodat we opnieuw de porseleinhoen en de kwartelkoning naar daar kunnen lokken."

Recreatie

Het Schulensmeer is ook een belangrijk recreatiegebied waar je kan surfen, roeien en zeilen. Ook na de werkzaamheden blijft dat mogelijk. "En er komt een beter uitkijkpunt, een avonturenpad voor kinderen dat ook toegankelijk zal zijn voor mensen in een rolstoel. En voor de vissers worden verschillende kleine hengelplaatsen aangelegd."

Tentoonstelling

Over de plannen is een tentoonstelling gemaakt. Die zal vanaf zondag te zien zijn in de bezoekerscentra aan het Schulensmeer en het Webbekoms Broek. En er komt ook een rondreizende tentoonstelling, die zal de komende maanden te zien zijn in de gemeentehuizen, bibliotheken en culturele centra van Lummen, Herk-de-Stad en Diest.

 

Meest gelezen