© Emanuele Capoferri - creative.belgaimage.be

“Hobo-straat” van naam veranderd, want “lijkt te veel op Homo-straat”. Maar mocht dit wel?

In Zaanstad, in Nederland, is de naam van de Hobo-straat veranderd in Piccolostraat. Die naamsverandering kwam er na klachten van de inwoners, die vonden dat de naam te veel klonk als “Homo-straat”. Het stadsbestuur geeft nu toe dat men hier niet aan had mogen toegeven.

-Het verhaal gaat drie jaar terug, toen er in Zaanstad, zo’n 25 kilometer van Amsterdam, vier nieuwe straten namen moesten krijgen. Omdat de straten tussen wijken met namen van houtsoorten en muzieksoorten liggen, werd besloten om ze de namen te geven van houten muziekinstrumenten: Cello, Fagot, Klarinet en Hobo.

Die laatste naam schoot kennelijk in het verkeerde keelgat bij enkele mensen, die erover klaagden op Facebook: “Hobo? Dat lijkt wel een beetje op HOMO.” De toekomstige inwoners wilden dus niet geassocieerd worden met de “Homostraat” en gingen dus klagen bij de gemeente. 

Het gemeentebestuur is toen snel gezwicht voor de klacht en besloot om de straat om te dopen in de Picolostraat. “Tijdens het kopersoverleg vorige week woensdag is de nieuwe straatnaam voor het eerste eiland bekend gemaakt. Het wordt Piccolo. Daarmee komt de eerdere naam ‘Hobo’ te vervallen”, werd in november 2015 meegedeeld.

Nieuwe klacht

Maar daarmee was de kous niet af: in februari 2016 wilden enkele bewoners dat de oorspronkelijk naam gebruikt zou worden,  en werd een klacht ingediend bij het lokale Bureau Discriminatiezaken. Ze vonden dat de gemeente toegaf aan homofobie.

Daar is geoordeeld dat de gemeente niet op de vraag had mogen ingaan. De gemeentesecretaris van Zaanstad geeft nu, twee jaar later, toe dat er toen inderdaad verkeerde argumenten, opportunisme en onjuiste procedures waren gehanteerd. “Wanneer aspirant-kopers aangeven een kavel niet te willen kopen vanwege een associatie die zij zelf maken (zijnde: ‘het woord Hobo lijkt op het woord homo’), moeten wij niet zomaar tegemoetkomen aan deze wens.”

En wat is er nu van de straatnaam geworden? Het grootste gedeelte van de straat heet nu nog altijd Piccolo, een klein stukje heet hobo. Pittig detail: de straat ernaast heeft Fagot en daar is kennelijk nooit heisa over ontstaan.

 

Meest gelezen