Arnon Grunberg even bewoner van zorgcentrum Mariakerke

Een zorgsite van OCMW Gent in Mariakerke heeft de komende 10 dagen een wel heel speciale gast: de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg.

Voor zijn column in De Standaard verblijft de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg enkele dagen in zorgcentrum Zuiderlicht in Mariakerke. Hij zal een 10-delige reportage maken over zijn verblijf als bewoner en hulpverlener.

Open sfeer

Voor hij de weg naar Mariakerke vond, heeft Arnon Grunberg heel wat zorgcentra in Nederland gecontacteerd. Hij was nergens welkom. "In België zijn ze zeer open. Ik had dit al eerder gemerkt bij een vorig project rond psychiatrische instellingen. In Nederland was de zoektocht naar een centrum zeer moeizaam. Uiteindelijk ben ik toen ook in Zoersel terecht gekomen."

Directeur Steve Sercu bevestigt dit: "We zagen de oproep van Arnon om een periode mee te draaien in een zorgcentrum. Na enkele telefoontjes was alles geregeld. Dat dit bij ons wel mogelijk is, past volgens mij in de visie van het Zuiden. We willen transparant en een open huis zijn voor iedereen."

Grunberg loopt mee met de patiënten en de medewerkers. "Ik probeer zoveel mogelijk gesprekken aan te knopen met hen. Ik ga ook mee op uitstapjes. Gisteren nog zijn we naar het SMAK in Gent geweest." Hij helpt de patiënten ook als dat nodig is: "Ik geef geen medicatie of injecties maar ik help wel als de patiënt dat nodig heeft. En natuurlijk alleen als hij of zij dat wil."

Veronique Houters werkt in Zuiderlicht en heeft deze week al moeten samenwerken met Grunberg. "We deden ons werk zoals altijd. Ik had niet echt het gevoel dat er iemand op mijn vingers stond te kijken. Hij doet gewoon een babbeltje met ons en de bewoners.".

Kritische pen

Directeur Steve Sercu heeft de eerste columns over het zorgcentrum al gelezen en hij is heel enthousiast. "De verhalen die hij brengt zijn voor ons heel herkenbaar. Arnon is bekend om zijn kritische pen maar als ik deze verhalen lees voel ik veel warmte. Het is een zeer mooie combinatie van beide." Voor Sercu beschrijft Arnon het gevoel dat hijzelf de eerste keer had toen hij in een zorgcentrum terecht kwam. "Je kent de mensen in een centrum niet en je gaat vaak af op het uiterlijk. Arnon schrijft zelf over de vooroordelen die hij had hier. Ik vind het zeer mooi dat een kritische schrijver ook naar zichzelf kan kijken."

Arnon Grunberg vind het niet zo moeilijk om een column te schrijven over het centrum. "Er gebeurt veel in het centrum. De mensen die willen praten zijn heel open. Het is makkelijk om contact met hen te zoeken en dat vergemakkelijkt het schrijven."

Steve Sercu en Veronique Houters

Meest gelezen