British Airways en Air France zetten vluchten naar Iran stop

Luchtvaartmaatschappijen British Airways en Air France zetten hun vluchten Londen-Teheran en Parijs-Teheran stop. Volgens beide luchtvaartmaatschappijen zijn de vluchten naar de Iraanse hoofdstad niet rendabel, maar aangenomen wordt dat hun beslissing te maken heeft met de Amerikaanse sancties tegen Iran. 

De laatste vlucht van British Airways tussen Londen en Teheran vindt op zaterdag 22 september plaats. De Britse luchtvaartmaatschappij meldt dat de verbinding "niet commercieel haalbaar" is, maar aangenomen wordt dat de vlucht sneuvelt als gevolg van de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Air France had zijn vluchten naar Teheran al overgeheveld naar zijn lagekostenmaatschappij Joon, maar die zet de verbinding met de Iraanse hoofdstad nu ook stop op 18 september. Ook de Franse maatschappij verwijst naar de zwakke commerciële rentabiliteit van de verbinding.

Eerder beslisten ook al KLM en Austrian om hun vluchten naar Teheran stop te zetten. Lufthansa en Alitalia vliegen wel nog naar Teheran.

De Verenigde Staten hebben zich unilateraal teruggetrokken uit de nucleaire deal die Teheran in 2015 met de grote wereldmachten sloot. Op 6 augustus lanceerden de Amerikanen een eerste reeks nieuwe sancties tegen Iran. Bedrijven krijgen 90 tot 180 dagen om zich uit Iran terug te trekken. De Europese landen willen de nucleaire deal wel nog overeind houden, maar uit vrees voor Amerikaanse sancties, hebben heel wat bedrijven beslist om het land toch te verlaten.

Meest gelezen