Videospeler inladen...

De Block over wantoestanden psychiatrisch centrum: "We gaan bijsturen waar nodig"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zegt dat ze maatregelen zal nemen om wantoestanden op te lossen in een psychiatrisch centrum voor geïnterneerde vrouwen in Zelzate. De oppositie nam De Block onder vuur omdat ze niet adequaat genoeg zou reageren op zorgwekkende berichten uit het centrum. "Ik heb vorige week het rapport ontvangen. We gaan verbeteringen aanbrengen", aldus De Block.

Begin deze week berichtte de krant De Morgen over een rapport dat wantoestanden aan het licht zou brengen in het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist in Zelzate. Daar verblijven geïnterneerde vrouwen: vrouwen die een misdaad hebben gepleegd, maar door hun mentale gezondheidstoestand niet naar de gevangenis kunnen.

In het centrum zouden dagelijks patiënten in isolatie worden geplaatst, soms voor kleine zaken als verbale agressie. De patiënten zouden ook worden afgeluisterd tijdens bezoekmomenten.

De Block verklaarde in "De ochtend" op Radio 1 dat De Morgen de problemen zou hebben uitvergroot en sprak over "indianenverhalen". Dat leverde haar kritiek op van de oppositie. (Lees verder onder de tweet)

Ondertussen heeft de minister het rapport ontvangen. "Vorige week heb ik het rapport gekregen, gisteren is de inspecteur opnieuw langsgeweest", aldus De Block. "In overleg met de administratie en het personeel zullen verbeteringen worden aangebracht."

De zorg voor de patiënt is onze prioriteit.

Maggie De Block, Open VLD

Volgens De Block is het onderzoek zeer grondig gevoerd, in samenwerking met het personeel van de instelling, patiënten en verschillende experts. De Block benadrukt ook dat het "om moeilijke patiënten gaat". 

"Er staat in het rapport dat er naar gesprekken van patiënten werd meegeluisterd, niet afgeluisterd. Als blijkt dat dit niet strookt met de privacyregels zullen we hieraan werken."

Videospeler inladen...

Directie op het matje geroepen

De verantwoordelijken van de instelling Levanta moeten morgen op het matje komen bij het Vlaams agentschap Zorg en en Gezondheid. Het is de bedoeling om oplossingen te vinden voor de misbruiken die bekend zijn geraakt. Volgens de Zorginspectie zijn er inderdaad alarmerende signalen van mistoestanden. 

"We zijn langsgegaan na enkele alarmerende berichten", zegt Carmen Deridder van de Zorginspectie. "Onze inspecteurs hebben een aantal zaken vastgesteld. Er moet nu verder bekeken worden  welke oplossingen er kunnen komen."

Bekijk hier de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen