Doorbraak bij Ryanair? Ierse pilotenvakbond bereikt akkoord met directie

De Ierse pilotenvakbond Forsa heeft een akkoord bereikt met de directie van luchtvaartmaatschappij Ryanair, na een zomer van sociale onrust. Ook de Belgische bonden volgen die deal met argusogen, want zo'n doorbraak zou ook impact kunnen hebben in de rest van Europa. 

Bij Ryanair heerst al een hele zomer onrust omdat het personeel er betere werkomstandigheden en een hoger loon eist. Het vraagt ook de erkenning van officiële vakbonden en de toepassing van het arbeidsrecht in het land van waaruit ze vliegen. 

Die sociale troebelen startten oorspronkelijk vanuit de Ierse poot, de thuisbasis van Ryanair, maar werden al snel opgepikt door andere Europese vestigingen, waaronder België. Veel personeelsleden vallen ook nog onder de Ierse wetgeving. 

En in België?

Dat er nu net daar een doorbraak is, kan voor Ryanair een belangrijke eerste stap zijn naar akkoorden in de rest van Europa. 'Kan', schrijven we, want in de eerste plaats moeten de Ierse vakbondsmilitanten nog hun goedkeuring geven voor de deal.

Daarnaast hebben de andere Europese vakbonden nog geen inzage gekregen in de deal. "In elk geval is er hier nog geen akkoord", onderstreept Paul Buekenhout van de christelijke vakbond LBC. "Bovendien zouden wij enkel een akkoord sluiten voor het volledige personeel - piloten en cabinemedewerkers - dus niet alleen voor de piloten."

Voor de Belgische bonden staat er een nieuwe vergadering gepland met de directie op 10 september. Vannacht raakte nog bekend dat nu ook de cabinemedewerkers van de Nederlandse vestiging in Eindhoven dreigen met een staking.

Meest gelezen