Ed King, tweede van rechts

Ed King, gitarist van Lynyrd Skynyrd overleden

In Nashville is de vroegere gitarist van de band Lynyrd Skynyrd overleden. Ed King schreef mee aan hits als “Sweet home Alabama”. Hij was 68.

Ed King kwam in 1972 bij de southernrockband Lynyrd Skynyrd, die al sinds 1964 bestond. "Lynyrd Skynyrd" is een verbastering van de naam van de turnleraar van enkele bandleden; de man heette Leonard Skinner.

Op de eerste drie albums was Ed King een van de drie leadgitaristen die de specifieke sound maakten bij Lynyrd Skynyrd. Ze schreven hits als “Saturday night special", "Workin' for MCA", "Free bird" en "Sweet home Alabama," waar je Ed King kan horen aftellen aan het begin.

Ed King verliet Lynyrd Skynyrd in 1975. Twee jaar later verloren twee leden het leven bij een vliegtuigongeluk: zanger Ronnie Van Zant en gitarist Steve Gaines. Eind jaren 80 kwam Ed King opnieuw bij de groep, en hij bleef optreden tot in 1996. 

Gary Rossington, één van de stichtende leden van de band, noemt hem “onze broer, een groot songwriter en gitarist, die nu met de anderen in de rock ’n rollhemel herenigd is”.

Ed King had eerder al hartproblemen; hij onderging een harttransplantatie. Hij is overleden aan de gevolgen van kanker, op zijn 68ste. 

Meest gelezen