Videospeler inladen...

Eerste kraakpand in Brussel ontruimd na nieuwe kraakwet: 11 mensen uit het pand gezet

In de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node heeft de politie vanmorgen een kraakpand ontruimd. Dat laat het parket weten. In totaal werden elf mensen uit de woning gezet, die al enkele jaren in het pand verbleven. Het is de eerste uitzetting in Brussel na de nieuwe kraakwet eind vorig jaar.

Rond 09u00 vanmorgen ging de politieactie in het Brusselse Sint-Joost-ten-Node van start. De lokale politie van de zone Brussel-Noord ontruimde het kraakpand, dat de voorbije zes jaar illegaal bewoond werd door Romagezinnen. Dat verliep heel rustig. 

Tot voor kort verbleven er zeven families in zeven appartementen. Vandaag trof de politie in het pand nog één familie aan van zeven mensen, waaronder twee minderjarigen, en vier andere individuen. Eén onder hen werd gearresteerd omdat hij opgespoord werd voor valsheid in geschrifte. 

Na de ontruiming - die ongeveer een uur duurde - heeft een opruimingsbedrijf het huis leeg gehaald: voedingswaren, gevaarlijke producenten en vuile was worden meegenomen. 

Gezinnen kraakten pand al 6 jaar en betaalden wellicht nog huur aan vroegere huisjesmelker

De Romagezinnen huurden het pand vroeger van een huisjesmelker. Die man werd daarvoor in 2011 veroordeeld, waarna het huis een jaar later na een nieuwe procedure voor de rechtbank verbeurd verklaard werd. "Het kwam toen in handen van de Belgische staat terecht," laat het Brusselse parket weten. 

Het huis behoort toe aan de Belgische staat.

Het Brusselse parket

Toch werd het huis na het proces nog altijd bewoond door de verschillende Romagezinnen - die wellicht nog steeds huur betalen aan de huisjesmelker. Daarop startte het parket een onderzoek, waaruit bleek dat de gezinnen niet alleen onrechtmatig in het pand wonen, maar naar alle waarschijnlijkheid het gebouw ook verwaarlozen. 

De diensten van FOD Financiën hebben vervolgens verschillende keren aan de bewoners gevraagd om het pand te verlaten, maar zij weigerden dat. Daarom werd nu beslist om het pand te ontruimen, op basis van de nieuwe kraakwet.

Nieuwe kraakwet sinds vorig jaar

Tot eind vorig jaar was het heel moeilijk om krakers uit een pand te zetten dat ze onrechtmatig hadden binnengedrongen en bezet hielden. Eigenaars moesten in dat geval steeds een procedure voor de vrederechter starten. 

Dat veranderde in november 2017 met de nieuwe antikraakwetgeving. Sindsdien kunnen de politiediensten sneller ingrijpen en bij een duidelijk bewoond pand meteen binnenvallen en overgaan tot ontruiming. Bij een onbewoond pand kunnen de eigenaars een klacht indienen bij de politie. Die onderzoekt de zaak en kan vervolgens een bevel tot ontruiming vragen.

Na de aanplakking daarvan, hebben de krakers acht dagen de tijd om verweer in te dienen. Doen ze dat niet, dan kan het pand ontruimd worden. Doen ze dat wel, dan beslist de vrederechter verder over de zaak. Krakers die hardnekkig weigeren om het pand te verlaten, riskeren ook een straf. 

Sindsdien werden in Vlaanderen al verschillende krakers uit een pand gezet door de politie. Zo werden in Oost-Vlaanderen alleen al voor de zomervakantie 20 kraakpanden ontruimd. 

Bekijk hier de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen