Videospeler inladen...

Francken over Italiaans schip Diciotti: "België neemt geen illegale migranten meer op"

België neemt onder geen enkel beding nog meer illegale migranten op van boten die uit Noord-Afrika vertrekken. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gezegd in "Terzake". Hij reageerde op een dreigement van de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio. Die dreigt de Italiaanse bijdragen aan de EU te blokkeren als de 150 bootvluchtelingen van het schip de Diciotti niet over Europa verspreid kunnen worden.

Vorige week redde het schip de Diciotti van de Italiaanse kustwacht 177 vluchtelingen en migranten vanop de Middellandse Zee. Het gaat vooral over mensen uit Eritrea en Somalië. 27 minderjarigen mochten gisteren het schip verlaten. De 150 volwassenen moesten aan boord blijven. 

Die volwassenen verblijven nu al dagen aan boord van het schip, dat heeft aangemeerd in de haven van Catania, op Sicilië. De Italiaanse vicepremier Di Maio wil nu dat de migranten en vluchtelingen over Europa worden verspreid. "Als dat niet gebeurt, zal mijn partij de jaarlijkse bijdrage van 20 miljard euro aan Europa blokkeren", zegt Di Maio, die in de regering zit namens de antiestablishmentpartij Vijfsterrenbeweging. Hij uitte zijn dreigement in een videoboodschap op Facebook. 

Toen heb ik gezegd dat dit eenmalig was. Het stopt hier.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

"Wij gaan geen illegale migranten meer opnemen van op boten die vertrekken vanuit Noord-Afrika", zegt Francken. "Dat heeft geen enkele zin meer." Hij wijst erop dat ons land in juli eenmalig 15 vluchtelingen vanop een andere boot heeft opgenomen. Dat ging toen over de Lifeline, aangemeerd in Malta. "Toen heb ik gezegd dat dit eenmalig was. Het stopt hier."

Bij de Europese Commissie vergaderen op dit ogenblik diplomaten uit 12 landen, onder meer België, over de migratiekwestie. De woordvoerder van de Europese Commissie Alexander Winterstein roept op tot kalmte.

Bekijk hieronder  de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen