Burgemeester van Borgloon reageert op aantijging: "Middelen Verkeersveiligheidsfonds gaan wel naar verkeersveiligheid" 

In de politiezone van het kanton Borgloon, in Limburg, is ophef ontstaan over de besteding van de middelen die de politie uit het Verkeersveiligheidsfonds krijgt. Volgens commissaris Jean-Pierre Vansimpsen worden met het geld onder meer tuinbanken voor in het commissariaat en rollen wc-papier gekocht. Maar burgemeester van Wellen en voorzitter van het politiecollege Els Robeyns (SP.A) laat weten dat de middelen wel degelijk in het kader van verkeersveiligheid geïnvesteerd worden. "Het gaat hier om een commissaris die op non-actief is geplaatst," aldus Robeyns.

In het Verkeersveiligheidsfonds komt het geld van verkeersboetes terecht en via een verdeelsleutel gaat het terug naar de 182 politiezones in ons land. Die moeten het geld gebruiken voor acties en campagnes om de verkeersveiligheid te verhogen.

"Voor de politiezone kanton Borgloon gaat het om 600.000 euro per jaar, maar dat geld komt in de algemene werkingsmiddelen terecht en dus worden er wc-papier, een grasmachine en tuinbanken mee gekocht. Ook worden enkele bedienden er mee betaald," zegt commissaris Jean-Pierre Vansimpsen.

Doofpot?

 

Vansimpsen beweert dat hij het probleem al sinds 2012 aankaart, maar dat op die van Alken na, alle burgemeesters het in de doofpot steken. Burgemeester Els Robeyns (SP.A) van Wellen en voorzitter van de politiezone, zegt echter dat er niets van waar is.

Volgens Robeyns worden alle middelen die uit het verkeersveiligheidsfonds komen, volledig gebruikt voor verkeersveiligheidsacties. Robeyns betreurt dat een "commissaris die op non-actief is gezet, afrekent met de rest van het korps door leugens en negatieve berichten te verspreiden". 

Waarnemend Korpschef Rohnny Maes van Kanton Borgloon bevestigt dat de dotatie in de algemene middelen terechtkomt, maar ziet geen probleem. "We investeren veel in verkeersveiligheid. Het ene jaar is erg duur flitsmateriaal nodig, terwijl we het jaar nadien veel minder geld nodig hebben voor verkeersveiligheid. Daarom is het niet praktisch om het budget jaar na jaar precies voor dezelfde doelstellingen vast te leggen.”

Geen controles

 

Volgens woordvoerder Olivier Van Raemdonck van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) mag het geld nooit toegevoegd worden aan de algemene middelen en is het exclusief voorbehouden voor verkeersacties voor meer veiligheid. Controles zijn er niet, maar mochten er klachten komen, dan start Binnenlandse Zaken een onderzoek.

Meest gelezen