Verschuift de cocaïnehandel van Antwerpse naar Gentse haven? "Mogelijkheid bestaat"

Wanneer we over grote drugsvangsten berichten wordt de haven van Antwerpen vaak in één adem genoemd. Maar niet deze ochtend. Want deze week ontdekte de politie een recordvangst cocaïne in de haven van Gent. Maar liefst twee ton cocaïne kon de politie tussen een lading tegels onderscheppen. Is dat de voorbode van méér? Met andere woorden: verschuift de cocaïnehandel van de Antwerpse naar de Gentse haven?

Nieuws uit de haven van Gent vanmorgen: deze week kon de politie daar een recordvangst cocaïne onderscheppen. Maar liefst twee ton cocaïne, verstopt tussen een lading tegels, vonden de speurders.

De haven van Gent en cocaïne, het is een combinatie die we niet heel vaak horen. "Het zijn meestal onze collega's in Antwerpen die ermee te maken krijgen", zegt Patrick Willocx van de federale politie. "Dat is deels door de aard van de haven. De haven van Antwerpen is een containerhaven, die van Gent een bulkhaven. Er komen voornamelijk schepen met bijvoorbeeld steenkool en fruitsap toe. Er is maar een kleinere hoeveelheid containers."

Maar meteen rijst de vraag of de cocaïnehandel, die vaak in één zin genoemd wordt met de haven van Antwerpen, aan een verschuiving bezig is. "Voor een deel is dat voorbarig, maar we zijn wel aandachtig voor ontwikkelingen in de haven", benadrukt Willocx. "Het kanaalplan in Antwerpen focust heel erg op drugs, ook in de haven. Het is een mogelijkheid dat criminele organisaties overschakelen van haven. Daar zijn we hier in Gent heel erg alert voor."

Het is een mogelijkheid dat criminele organisaties overschakelen van haven. Daar zijn we in Gent heel alert voor

Patrick Willocx, federale politie

Daarom proberen ze in Gent met verschillende partners samen te werken. "Om voldoende voelsprieten in de haven te hebben, zodat we beter zicht hebben op wat er daar gebeurt. Of er nu een omheining staat of niet, het zijn vooral de schepen waar we naar moeten uitkijken." 

En die twee ton cocaïne? Die is grotendeels vernietigd. "Een beperkte hoeveelheid wordt bewaard als bewijsmateriaal."

Meest gelezen