Ierland: doet de paus zondag de mis voor een massa ... lege stoelen?

De Ierse katholieke kerk heeft een probleem.  Komend weekend komt paus Franciscus op bezoek.   In het traditioneel oerkatholieke Ierland zou dat bezoek één groot feest moeten zijn.  En toch hebben de organisatoren van de pauselijke visite zorgen. In de nasleep van misbruikverhalen dreigen tienduizenden Ieren het bezoek van Franciscus te boycotten.  En dat zou weleens tot gênante taferelen kunnen leiden.

Zo brengt de Britse krant The Guardian het verhaal van Mary Coll.  Mary reserveerde twee  gratis tickets voor de mis die paus Franciscus zondag zal leiden in het Phoenix Park in Dublin. Een ticketje voor haarzelf en eentje voor haar biologische moeder, die Mary voor adoptie afstond.

Maar Mary en haar moeder zullen de eucharistieviering, bedoeld voor de massa, niet bijwonen.  Mary Coll reist zondag immers naar Tuam, een plaatsje in Ierland waar vorig jaar nog een massagraf werd ontdekt met bijna 800 kinderlijkjes. Het massagraf lag op het terrein van een voormalig katholiek opvangcentrum voor jonge moeders en zwangere meisjes. Op het ogenblik dat Franciscus zondag in Dublin de eucharistie zal vieren wordt er in Tuam een wake gehouden...

Tuam, waar het massagraf met kinderlijkjes werd ontdekt
PA Wire

"Say nope to the pope"

Het verhaal van Mary Coll is geen unicum. Mevrouw Coll is één van de duizenden Ieren die ingaan op de 'say-nope-to-the-pope'-campagne. Een campagne van vreedzaam verzet tegen het pauselijk bezoek. Voor de mis in Dublin zijn een half miljoen tickets beschikbaar.

De kosten van het pauselijk bezoek worden met belastinggeld betaald, dus heeft elke Ierse burger recht op een ticket, of hij of zijn nu van plan is die mis bij te wonen of niet, vinden de actievoerders.

Dus riepen ze Ieren die niet enthousiast zijn over de komst van Franciscus op om tickets te reserveren voor de plechtigheid en vooral zondag niet aanwezig te zijn tijdens de mis. In de hoop dat de lege plaatsen in Dublin het ongenoegen zullen vertolken. In elk geval waren de 500.000 gratis tickets in een mum van tijd 'uitverkocht'.

Schandalen

De vondst van het massagraf in Tuam is het meest spectaculaire maar lang niet het enige schandaal waarmee de Ierse kerk de afgelopen jaren te maken kreeg. 

Al die schandalen hebben een rode draad: misbruik, machtsmisbruik, doofpot...  Paus Franciscus beseft dat dit niet zijn makkelijkste reis wordt.  Op zijn programma staat trouwens een ontmoeting met een delegatie van katholieke slachtoffers van seksueel misbruik.

Meest gelezen