Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Internationale artiesten in de bres voor opgesloten Oegandese popster Bobi Wine

In Oeganda, het land in centraal Afrika, protesteren jongeren in verschillende steden tegen de opsluiting van popmuzikant en politicus Kyagulanyi Ssentamu. Ook Internationale artiesten zoals Chris Martin en Peter Gabriel klagen zijn arrestatie aan in een open brief. Ssentamu, beter bekend onder zijn artiestennaam Bobi Wine, werd vorige week gearresteerd op basis van verboden wapenbezit. Vandaag werd hij voor die aanklacht vrijgesproken maar meteen opnieuw aangeklaagd, ditmaal voor hoogverraad. 

De problemen voor Wine begon tien dagen geleden. Op 13 augustus werd de 36-jarige popster en politicus opgepakt in de stad Arua, in het noorden van het land. Wine is lid van het Oegandese parlement en staat bekend als tegenstander van huidig Oegandees president Yoweri Museveni.

Wine was in de stad om de campagne van een medestander te steunen. Zijn gelijkgezinde won er de lokale verkiezingen. Maar President Museveni was ook aanwezig in deze stad, hij ondersteunde een andere kandidaat, die de verkiezingen verloor. Wanneer de president afdroop werd zijn wagen en die van zijn gevolg bekogeld met stenen. Vermoedelijk door de aanhangers van de winnaar van de verkiezing en van Wine.

Als reactie openden de veiligheidsdiensten van de president het vuur. De chauffeur van Wine werd doodgeschoten. Wine werd samen met 30 anderen opgepakt, onder wie vier parlementsleden. De popster werd aangeklaagd voor wapenbezit. 

Gemarteld in de cel

AFP or licensors

Volgens de vrouw en advocaat van Wine werden hij en de parlementsleden gemarteld in de cel. Wine zou geslagen zijn met een ijzeren staaf. Toen de vrouw hem ging bezoek urineerde hij bloed en zou hij amper kunnen zitten of lopen. 

Opnieuw gearresteerd voor hoogverraad

Vandaag moest Wine verschijnen voor een militair tribunaal. Hij werd vrijgesproken voor het bezit van verboden wapens. Maar meteen daarna opnieuw gearresteerd, ditmaal luidde de aanklacht hoogverraad. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Internationaal protest

De arrestaties worden gezien als een manier om tegenstanders van de president monddood te maken. Als reactie op de opsluitingen heerst er dan ook spanning in het land en kwamen er in verschillende steden jongeren op straat. De popster is door zijn muziek over armoede en ongelijkheid vooral populair bij de jongere generatie Oegandezen. In een land waar meer dan drie kwart van de bevolking onder 30 jaar is kan dat tellen. 

#FreeBobiWine

Ook op internet wordt zijn vrijlating geëist. Zo verscheen er dinsdag een open brief die al werd ondertekend door heel wat internationale artiesten zoals Chris Martin, Damon Albarn en basgitarist bij U2 Adam Clayton. Ook onder de hashtag #FreeBobiWine wordt op sociale media om zijn vrijlating gevraagd.

De President heeft  laten weten dat hij de macht niet heeft om Wine vrij te laten. Hij ontkent ook dat Wine werd gemarteld en vraagt om het oordeel van de rechters af te wachten. 

AFP or licensors

Wie is Bobi Wine?

Wine is een bekende popmuzikant die opgroeide in een van de arme buitenwijken van de hoofdstad. De dertiger besliste om in  2017  in de politiek te gaan en werd verkozen tot parlementslid. Hij wordt beschouwd als een mogelijke uitdager van president Museveni.

Wine protesteerde eerder tegen plannen van de president om belasting te heffen op het gebruik van sociale media. Hij was ook een fervent tegenstander om de leeftijdgrens van 75 jaar voor presidentskandidaten in de grondwet te laten schrappen. Hierdoor kan huidig president Museveni in 2021 voor een zesde termijn gaan. Museveni is al sinds 1986 aan de macht. 

Archieffoto Bobi Wine  nadat hij werd ingezworen als parlementslid
AFP or licensors

Meest gelezen