Videospeler inladen...

Jongetje rijdt met auto door Brussel, parket wil leefomstandigheden onderzoeken

In een filmpje, dat onlangs op Youtube werd geplaatst, is te zien hoe een jongetje een auto bestuurt door de straten van Brussel. Hij zit op schoot bij een volwassen man. De jongen zou amper 10 jaar oud zijn. Het parket voert een onderzoek en wil de leefomstandigheden van de jongen nagaan.

Enkele dagen geleden dook op Youtube een filmpje op van een man die met een kind op zijn schoot door Ukkel reed. De man bediende enkel de pedalen, het kind nam het sturen voor zijn rekening. De politie kreeg het beeldmateriaal onder de neus en startte een onderzoek.

"Er zijn twee processen-verbaal opgesteld", zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. "Het gaat om verkeersinbreuken en het in gevaar brengen van een minderjarige. Zo is er te zien dat de man zonder gordel rijdt, zijn handen niet aan het stuur heeft, niet handsfree belt en mogelijk ook snelheidsovertredingen begaat. Daarnaast is er ook sprake van het in gevaar brengen van een minderjarige door hem te laten rijden. We willen dan ook nagaan wat de leefomstandigheden van die jongen zijn."

De politie is momenteel volop bezig met het identificeren van zowel de man als de jongen. "Zodra dat gebeurd is, kunnen ze worden verhoord”, zegt Van Wymersch. “We hebben een vermoeden van de identiteit van de man, maar daaruit kunnen we niet afleiden dat het kind op zijn schoot zijn zoon is."

De bestuurder zal worden vervolgd, maar welke straf hij riskeert, is nog niet duidelijk. "Dat is nog een beetje vroeg", legt Ine Van Wymersch uit. "We moeten nagaan welke inbreuken we zullen opnemen in onze dagvaarding en daarnaast moeten we ook nagaan of de man niet eerder werd veroordeeld voor de politierechtbank. Als hij in staat van wettelijke herhaling is, kan de straf zwaarder zijn. De politierechtbank kan ook beslissen om één straf op te leggen voor alle feiten als er sprake is van ‘eenheid van opzet’."

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen