Leuven koopt onderbezette Vaartkomparking: "Dat kan toch niet zomaar met belastinggeld?"

In Leuven hebben oppositiepartijen Groen, N-VA en Open VLD veel kritiek op het stadsbestuur, omdat ze alle parkeerplaatsen willen kopen in een parking aan de Vaartkom. Die opende in 2015 de deuren, maar wordt niet vaak gebruikt.

De stad Leuven kocht eerder al 400 parkeerplaatsen van de parking na een deal met ontwikkelaar Ghelamco. Nu wil het stadsbestuur ook de overige 600 parkeerplaatsen kopen. Die zijn in handen van een dochteronderneming van Ghelamco, de NV Waterview. Volgens oppositiepartij Groen zit de dochteronderneming in slechte papieren en probeert het bedrijf daarom zijn parkeerplaatsen te verkopen.

Het stadsbestuur zou 6,5 miljoen euro neertellen voor de parkeerplaatsen. In totaal zal de stad zo 12 miljoen euro voor de parking betaald hebben.

"Het stadsbestuur heeft zich dubbel en dik laten rollen"

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over de plannen. "Het overgrote deel van de 1000 parkeerplaatsen staat leeg. Die 400 parkeerplaatsen hadden destijds een waarde van € 22.000 per plaats. Vandaag is de eigenaar NV Waterview bereid om zijn parkeerplaatsen te verkopen aan € 11.111 per plaats, de helft van de prijs van 4 jaar geleden. Toen al waarschuwden we samen met andere oppositiepartijen dat deze parkeerplaatsen overgewaardeerd waren. Maar burgemeester Tobback bleef beweren dat we met die deal een gouden zaak deden. Vandaag blijkt uit deze verkoopakte dat het stadsbestuur zich toen dubbel en dik heeft laten rollen.", zegt Thomas Van Oppens van Groen.  

Ook Rik Daems van Open VLD stelt zich vragen bij de koop van de parkeerplaatsen. "De stad Leuven gaat uiteindelijk meer dan 12 miljoen euro betaald hebben voor een leegstaande parking. Dat bedrag is drie keer hoger dan wat we jaarlijks in straten en stoepen investeren. Het kan toch niet dat de stad een verlieslatend bedrijf uit het slop haalt met belastinggeld."

 

 

Meest gelezen