Mogelijk nieuwe geluidsopname van Abu Bakr al-Baghdadi. Wie en waar is de beruchte IS-leider?

Het IS-mediakanaal al-Furqan Foundation heeft een 55-minuten durende geluidsopname van, zo beweert men, Abu Bakr al-Baghdadi vrijgegeven. Als het fragment effectief de stem van de beruchte IS-leider bevat, ontkracht het de geruchten dat de man is omgekomen bij luchtaanvallen op de Syrische stad Raqqa.

In het geluidsfragment valt Abu Bakr al-Baghdadi onder andere de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten aan omdat ze de strijd tegen 'zijn' terreurgroep steunen. Hij roept zijn aanhangers in Syrië op de strijd nog niet te staken: "Je hebt geen keuze. Als je een waardig leven wil leiden, moet je terugkeren naar je godsdienst en je vijand bekampen."

Ook verwijst hij in de oproep naar een aantal meer recente gebeurtenissen. Zo vermeldt hij het dispuut tussen Turkije en de Verenigde Staten over de hechtenis van Amerikaans dominee Andrew Brunson. Momenteel kan nog niet onafhankelijk bevestigd worden of de stem wel degelijk al-Baghdadi is. Mocht dat wel het geval zijn, dan zou het een duidelijk teken van leven zijn en dus eerdere berichten over zijn dood tegenspreken.

Wie is Abu Bakr al-Baghdadi?

Amerikaanse troepen arresteerden al-Baghdadi in februari 2004 in de buurt van de Iraakse stad Fallujah. Net als duizenden andere gevangen kwam hij terecht in de beruchte Amerikaanse detentiecentra Abu Ghraib en Camp Bucca. In die kampen radicaliseerden vele gevangenen en leerde Abu Bakr vele toekomstige IS-leiders kennen.

(lees verder onder de foto)

Gevangenen in het Amerikaanse detentiecentrum Camp Bucca in Irak

In mei 2010 werd al-Baghdadi aangekondigd als de leider van ISI, de Islamitische Staat in Irak, en de toenmalige Iraakse afdeling van Al Qaeda. Onder zijn bewind voerde de terreurgroep verschillende aanslagen uit waarbij honderden mensen het leven lieten. In 2013 breidde de groep uit naar Syrië en werd al-Baghdadi leider van het IS dat we nu kennen, de Islamitische Staat in Irak en Syrië, en braken ze met Al Qaeda.

2014 was echter het grote doorbreekjaar van de islamitische terreurleider. In juni van dat jaar kondigde ISIS de oprichting van het wereldwijde kalifaat aan, met Abu Bakr al-Baghdadi aan het hoofd als kalief. Internationaal verscheen hij op alle televisiekanalen na een toespraak tijdens het vrijdaggebed vanuit een moskee in Mosul. Daarin verklaarde hij zichzelf de wereldleider van alle moslims en riep hij hen op hem te steunen.

(lees verder onder de foto)

Al-Baghdadi tijdens zijn beruchte toespraak in Mosul
AFP or licensors

Al-Baghdadi staat geseind als een globale terrorist door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die hem verantwoordelijk houdt voor "duizenden burgerslachtoffers in het Midden-Oosten, alsook voor de brutale moorden op burgers uit Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten". Ook staat er een geldprijs van 25 miljoen dollar (omgerekend 22 miljoen euro) klaar voor de persoon die de Amerikanen naar Abu Bakr kan leiden.

Maar waar is Abu Bakr nu?

De verblijfplaats en zelfs het bestaan van Abu Bakr al-Baghdadi zijn een groot vraagteken voor internationale opsporingsdiensten. Geluidsopnames van de man, die zowat om het jaar door ISIS worden vrijgegeven, worden in vraag gesteld en dragen bij tot de twijfel of al-Baghdadi nog wel in leven is. Een publiek optreden heeft hij sinds de toespraak in Mosul in 2014 niet meer gedaan.

Tijdens de glorieperiode van IS zou al-Baghdadi zich verborgen hebben tussen de gewone bevolking van Raqqa, de de facto hoofdstad van het kalifaat in Syrië. Na de internationale herovering van Raqqa, trokken de resterende IS-leiders naar Hajin, een klein Syrisch stadje aan de rivier de Eufraat. De Iraakse inlichtingendienst verwacht, zonder echt bewijs, dat Abu Bakr zich daar bevindt, als hij nog in leven is.

(lees verder onder de foto van Raqqa)

Raqqa in oktober 2017, verwoest door luchtaanvallen
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Verschillende malen werd geopperd dat al-Baghdadi zou omgekomen zijn bij luchtaanvallen op Raqqa. Zowel Amerikaanse troepen in 2016 als Russische troepen in 2017 zouden hem gedood hebben, maar niets kan vooralsnog worden bevestigd. In januari 2018 meldde de Britse krant The Guardian dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog steeds op zoek is naar de man. 

De geluidsopname van gisteren zou dus een belangrijk bewijs kunnen zijn dat de IS-leider nog altijd leeft.

Meest gelezen