Videospeler inladen...

Komt er echt een nutri-score op de verpakkingen van voeding? 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) voert een nutri-score in, een nieuw voedingslabel dat moet aangeven in welke mate een product bijdraagt tot een gezonde levensstijl. Test-Aankoop is tevreden, Colruyt en Delhaize stappen erin mee, maar de voedingssector zelf is sceptisch. "De meeste producenten zullen het label niet gebruiken."

Minister van Volksgezondheid De Block voert een nutri-score in, een nieuw voedingsmerk dat moet aangeven in welke mate een product  bijdraagt ​​tot een gezonde levensstijl. Het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout heeft een negatieve impact, het gehalte aan fruit, groenten, vezels en eiwitten positieve effecten. Dat alles wordt vertaald in een combinatie van een kleurcode, van donkergroen tot donkerrood.

Videospeler inladen...

Wie wil nagaan welke score een product heeft, kan dat nu al  doen op de website Open Food Facts

Consumentenorganisatie Test-Aankoop is tevreden. "De nutri-score is een handig instrument in de strijd tegen slechte eetgewoonten", luidt het. Maar in hoeverre zullen we het label ook echt op de verpakking zien verschijnen? Het is niet verplicht, met andere woorden, het is een vrije keuze voor de producenten en de verdelers.

Warenhuisketen Colruyt wil dit najaar beginnen met een tiental producten. Delhaize zegt het etiket nu al te gebruiken voor yoghurt en ontbijtgranen. Doel is om over twee jaar alle huismerkproducten met het label uit te rusten.

(Lees verder onder de reportage uit "Het Journaal")

Videospeler inladen...

Fevia: "Simplistisch, stigmatiserend en Europees een probleem"

Fevia, de koepelorganisatie van de Belgische voedingsindustrie, vindt het positief dat er een bewustmaking komt van de consument. "Het systeem zal wetenschappelijk juist zijn, maar is niet ideaal", zegt woordvoerder Nicholas Courant. 

"De kleurcode is te simplistisch. Ze houdt geen rekening met de individuele voedingsbehoeften. Je kan je voorstellen dat een atleet van 25 jaar oud een andere nood heeft dan een gepensioneerde. En met het systeem wordt dat over het hoofd gezien." 

Ook is de nutri-score volgens Fevia te stigmatiserend: "Denk maar aan onze chocolade. Dat is een product waar we trots op moeten zijn. Willen we dat nu echt met een rode bol op de verpakking?" 

Er is ook een probleem op Europees vlak, zegt Courant: "Er is geen algemene Europese regelgeving, het systeem wordt in Frankrijk gebruikt en bij ons, dat is het dan. Niet algemeen. Dat wil zeggen dat we onze verpakkingen niet kunnen uitvoeren. En voor een sector die het bij ons voor de helft van export moet hebben, is dat natuurlijk een nadeel." 

"Overleg ja, instemmen nee"

De afwijzing door Fevia is opvallend omdat de invoering van de nutri-score er kwam na overleg met onder meer de voedingssector. "Er is inderdaad een gesprek geweest, maar dat betekent niet dat we er mee instemmen. We zijn geen voorstander." 

Flip Franssen

Meest gelezen