Patiëntjes zelf reporter in nieuwe reeks "Kinderziekenhuis 24/7"

Vanavond start op Eén een nieuwe reeks van "Kinderziekenhuis 24/7". In de kinderafdeling van UZ Gent hebben kinderen en hun ouders hun eigen verblijf in beeld gebracht.

In het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth van het UZ Gent zijn 26 jonge patiëntjes zes weken lang gevolgd in hun doen en laten. Zoals in soortgelijke reality-reeksen (op de spoedafdeling van UZ Leuven of bij de politie bijvoorbeeld) is daarbij gebruik gemaakt van vaste camera's. De patiëntjes of hun ouders konden wel vragen om die uit te schakelen.

Nieuw is dat de 26 protagonisten en hun ouders ook zelf konden filmen, elkaar interviewen, vragen stellen aan dokters of verplegend personeel.

Stef Soetewey, die de reeks maakte, zei in "De Wereld Vandaag" op Radio 1 dat de uitzendingen een boodschap van hoop bevatten. "Een kind is heel veerkrachtig, de wetenschap staat al heel ver." In "Kinderziekenhuis 24/7" zitten zowel emoties als wetenschappelijke informatie. De reeks kan de drempel verlagen en kijkers kunnen zich met patiëntjes of ouders identificeren. 

Dat is de boodschap van deze reeks: het loopt heel vaak goed af.

Hoewel de makers alles ver weg volgden via monitors, kregen ze geregeld een krop in de keel bij sommige pijnlijke gebeurtenissen. "Dan hoop je dat de artsen snel ingrijpen," zegt Stef Soetewey. "Anderzijds hebben we ook gebulderd van het lachen, want het blijven kinderen, die af en toe kattenkwaad uithalen."

"Kinderziekenhuis 24/7" wordt op één uitgezonden en is na de uitzending ook op VRT NU te bekijken. Bekijk de trailer hier onder.

Meest gelezen