Videospeler inladen...

Pionier van de elektronische muziek Jean-Michel Jarre wordt 70: zijn carrière in een notendop 

De Franse componist Jean-Michel Jarre is niet enkel een pionier van de elektronische muziek, hij is ook een van de meest succesvolle entertainers ter wereld. De man die meer dan 70 miljoen platen verkocht en ooit 3,5 miljoen toeschouwers lokte naar een van zijn concerten wordt vandaag 70 jaar.

Jean-Michel Jarre groeit op in de Franse stad Lyon. Hij volgt een opleiding klassieke muziek en na wat omzwervingen bij lokale rockgroepjes, gaat Jarre in 1968 naar de eerste school voor elektro-akoestische muziek in Parijs. Met Pierre Schaffer als zijn mentor is Jarre één van de vier studenten die jaarlijks mogen afstuderen. Muziek is voor hem vanaf dan niet langer een reeks noten maar geluid.

Jarre staat bekend om zijn immense openluchtoptredens in historische decors. Hij weet miljoenen mensen te lokken naar zijn concerten. Naar zijn show in Moskou in 1997 komen 3,5 miljoen toeschouwers, een record. Hij was ook de eerste westerse artiest die in China mocht optreden.

Bekijk hieronder de video

Meest gelezen