Videospeler inladen...

Theo Francken: "Op korte termijn is het probleem van de transmigranten onoplosbaar"

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is er maar een oplossing mogelijk om het probleem van de transmigranten op te lossen: de buitengrenzen sluiten zodat de illegale migratiestroom stopt. Maar op korte termijn is het probleem onoplosbaar, moet hij toegeven, omdat hij mensen niet kan laten terugsturen naar landen als Eritrea of Iran.

"Er zijn geen kortetermijnoplossingen", aldus een bijzonder kregelig klinkende Francken in "Terzake". "We moeten de buitengrenzen sluiten zodat die illegale migratiestroom stopt. Maar er zijn 700.000 mensen binnengekomen in Italië, en die zijn stilletjesaan aan het doorstromen naar West- en Noord-Europa. De meesten van hen willen naar het Verenigd Koninkrijk."

En hier ligt de migratieknoop. "Van sommige landen krijg ik niemand uitgewezen", zegt de staatssecretaris, die het heeft over landen als Eritrea of Iran. Conclusie? "Op korte termijn is dit onoplosbaar." Maar Francken is zijn strijdlust niet helemaal verloren: "Wij gaan dag per dag vechten, maar wondermiddelen zijn er niet."

Twee weken geleden, toen hij bikkelhard was voor de Brusselse burgemeester Phiulippe Close (PS) in verband met de transmigranten in het Maximiliaanpark, klonk Francken veel daadkrachtiger: "Dan is er maar één oplossing: we gaan ze opsluiten en terugsturen naar hun land van herkomst, hoe moeilijk het ook is."

Ik heb geen lessen te krijgen van eender wie op het vlak van repatriëren

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Als hij de kritiek voor de voeten geworpen krijgt dat hij eigenlijk minder mensen uitwijst dan zijn voorganger Maggie De Block (Open VLD), onder de regering-Di Rupo, haalt Francken fors uit naar "Terzake" en "De zevende dag", die kritisch waren over enkele gemediatiseerde uitwijzingszaken. Vervolgens zoomt hij in op criminelen. "Ik verwijder drie keer meer criminelen als ooit tevoren. In het verleden waren het er 600 per jaar, ik doe er 1.800 per jaar. Wij breken alle records. Als je wil uitwijzen, focus je op de mensen die overlast veroorzaken in onze grootsteden of mensen die in onze gevangenissen zitten, mensen die criminele feiten plegen."

Is alle kritiek onterecht? "Ik heb geen lessen te krijgen van eender wie op het vlak van repatriëren." Vergis u dus niet: naar eigen zeggen is het discours van staatssecretaris Francken "zeer solide".

Vroeger liep iedereen zomaar Europa binnen, nu worden ze ten miste geregistreerd als ze binnenkomen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

"We gaan mensen terugsturen waar we kunnen", zegt hij. "Vroeger liep iedereen zomaar Europa binnen, nu worden ze ten miste geregistreerd en worden er vingerafdrukken genomen als ze binnenkomen." En als terugsturen naar het EU-land van aankomst niet lukt, moeten er voor Francken akkoorden met de landen van herkomst worden gesloten, maar moet er vooral voor worden gezorgd dat er geen illegale migranten meer binnenkomen.

Meest gelezen