Videospeler inladen...

Trump: "Zet me af en de markten stuiken in elkaar"

Na de bekentenissen van zijn gewezen medewerkers is het i-woord eruit in Washington: impeachment. Daarmee wordt de afzetting van de president bedoeld, bijvoorbeeld omdat hij heeft gelogen.  Trump waarschuwt voor chaos mochten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hem effectief wegstemmen.

Kunnen de bekentenissen en veroordelingen van ex-medewerkers van Donald Trump de Amerikaanse president in gevaar brengen?  Trump zelf vindt alvast van niet.  Zo ontkent hij formeel gesjoemel met geld dat bestemd was voor zijn verkiezingscampagne.  Maar tegelijkertijd probeert Trump zich uit de politieke gevarenzone te bluffen, door chaos te voorspellen mocht hij effectief worden afgezet.

Tijdens een interview met televisiezender Fox schuwde Trump de hoge woorden niet.  

"Ik weet niet of je iemand kan afzetten die zijn werk zo goed doet", zei Trump. "Ik zal je wat vertellen.  Als ik ooit afgezet word, denk ik dat de beurs zal crashen en de mensen arm zullen worden."

Meerderheid

Hoe dan ook, een impeachment-procedure zal niet voor morgen zijn.  Op dit ogenblik heeft de Republikeinse partij van Trump de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden én in de Senaat.  Beide Kamers stemmen uiteindelijk over het lot van een president tegen wie een afzettingsprocedure loopt.

In de Senaat moet zelfs twee derde van de leden voor afzetting stemmen (Zo werd Bill Clinton in 1999, naar aanleiding van de Lewinsky-affaire, niet afgezet omdat onvoldoende senatoren tegen hem stemden)

Verkiezingen

6 november wordt een belangrijke dag voor Trump. Dan zijn er de 'midterm elections'.  Twee jaar na de verkiezing van een Amerikaanse president zijn er verkiezingen waarbij alle leden van het Huis van Afgevaardigden en één derde van de Senatoren worden verkozen. 

De Democraten ruiken politiek bloed en hopen dat de politieke schandalen die Donald Trump achtervolgen hun Democratische Partij een meerderheid in het Congres kunnen opleveren.  Mocht het zover komen, dan wordt de start van een impeachmentprocedure tegen Donald Trump politiek realistisch. Maar een effectieve afzetting blijft hoogst twijfelachtig.

Het zou in elk geval een historische primeur zijn.  In de geschiedenis van de Verenigde Staten werd nog nooit een president afgezet. Al koos Richard Nixon in 1974 voor de vlucht vooruit door zelf op te stappen toen zijn positie in de nasleep van het Watergateschandaal onhoudbaar was geworden.

Meest gelezen