BLANCHOT Philippe / SUNSET

Bijen bedreigd door Aziatische hoornaars? Ugent heeft een alarmsysteem ontwikkeld

De Ugent heeft een manier ontwikkeld om bijenkorven te beschermen tegen de Aziatische hoornaar. Dat is een soort van grote wesp die zich voedt met bijen.

Als een hoornaar in een bijenkast binnendringt kan die een ware slachting plegen op het bijenvolk. De Gentse Universiteit heeft een systeem ontwikkeld met geluidssensoren om de bijenkasten te beschermen.

De sensor reageert op de typische vleugelslag van de hoornaar. Die vliegt met een andere frequentie dan de bijen en dat kan opgepikt worden door de sensor.

Het systeem stuurt dan automatisch een mailtje naar de imker. Als een imker zo verwittigd wordt kan die de bijenkast gaan observeren en te weten komen waar de hoornaar zijn nest heeft. Want alleen door het nest te vernietigen kan je de Aziatische hoornaar bestrijden.

Meest gelezen