Vuilniswagens die het wegdek controleren en slimme fietspalen: 3,5 miljoen euro voor innovatieve projecten

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) maakt 3,5 miljoen euro vrij voor 21 slimme projecten in steden en gemeenten in Vlaanderen. De projecten moeten via nieuwe technologiën het leven van inwoners gemakkelijker en duurzamer maken. Na het succesvol proefproject-City of Things- in Antwerpen, wordt nu ook de rest van Vlaanderen klaargestoomd voor de digitale revolutie.

Sensoren in lichtmasten die de straatverlichting beter regelen, om zo veiliger te fietsen in Mechelen, 3D camera's onder vuilniswagens die het wegdek inspecteren in Lubbeek, ... Het is maar een greep uit de 21 projecten die werden geselecteerd naar aanleiding van de subsidieoproep van minister Philippe Muyters vorig jaar. Bedoeling van de projecten is om via nieuwe technologieën het leven slimmer, aangenamer en duurzamer te maken, zo staat te lezen op de website van de minister. 

Muyters reageert opgetogen: “Ik ben ook heel tevreden met het grote aantal steden en gemeenten – groot én klein – die we met deze oproep bereiken en helpen om een smart city te zijn.”

De bedoeling is dat gemeenten met elkaar gaan samenwerken. Het project rond veilig fietsen in Mechelen loopt bijvoorbeeld ook in buurgemeente Bonheiden.  “Iedereen kan bij wijze van spreken een ‘slimme’ stad worden door een ontwikkelaar onder de arm te nemen, maar dan beperk je de oplossing tot jouw stad en tot één ontwikkelaar terwijl de meeste uitdagingen zoals mobiliteit, luchtkwaliteit en afvalbeleid niet stoppen aan een gemeentegrens", aldus Muyters.

City of Things

Begin vorig jaar werd in Antwerpen het proefproject “City of Things” tot leven gewekt. City of Things is een samenwerking tussen de stad Antwerpen, Vlaanderen en Imec en dient als proeftuin voor slimme steden.  Door het resultaat van de subsidieoproep wordt het project nu doorgetrokken naar de rest van Vlaanderen. 

Meest gelezen