Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VN: "Gazastrook kampt met groot tekort aan brandstof en medicijnen "

“De Gazastrook heeft een tekort aan medicijnen, brandstof en drinkbaar water", meldt de VN. De Verenigde Naties hebben niet voldoende middelen om het Palestijnse gebied te blijven voorzien nu het geweld tussen de Palestijnen en Israëli's opnieuw toeneemt.

Rosemary Di Carlo, adjunct-secretaris-generaal voor politieke zaken bij de VN, heeft de Veiligheidsraad op de hoogte gebracht van de situatie tijdens de maandelijkse vergadering over het Israëlisch-Palestijns conflict. Door de recente escalatie van geweld tussen Israël en Palestina "dreigt Gaza in een oorlogssituatie te verzeilen", zei ze daar.

 Veertig procent van de stock is uitgeput, tot een gevaarlijk laag niveau

Rosemary Di Carlo

Di Carlo waarschuwde dat het noodbudget van de Verenigde Naties bijna uitgeput is. Dat budget moet ongeveer 250 installaties met vitale infrastructuur zoals ziekenhuizen van voldoende brandstof voorzien. Ze vroeg om 4,5 miljoen dollar aan de V-Raad om de infrastructuur de rest van het jaar nog draaiende te kunnen houden. Gaza zit ook bijna door zijn voorraad medicijnen. "Veertig procent van de stock is uitgeput, tot een gevaarlijk laag niveau", aldus Di Carlo.

Geweld opnieuw toegenomen

Het geweld tussen Israëli's en Palestijnen is sinds dit voorjaar opnieuw toegenomen. Meer dan 170 inwoners van Gaza kwamen daarbij al om het leven, net als één Israëlische soldaat.

Egypte en de Verenigde Naties begeleiden intussen gesprekken tussen de Palestijnse beweging Hamas - die de Gazastrook controleert - en Tel Aviv, in een poging tot een wapenstilstand te komen.

Meest gelezen