Een kok in Tokio bereidt walvisvlees

Japan vangt 177 walvissen, "Maar voor de meeste Japanners speelt vraagstuk van walvisvangst niet"

De afgelopen maanden heeft Japan 177 walvissen gevangen en gedood, officieel in het kader van wetenschappelijk onderzoek. De Japanse regering wil de walvisvangst uitbreiden. "Maar voor de meeste Japanners speelt het vraagstuk niet", zegt correspondent Kjeld Duits. 

Sinds 1986 is er een moratorium - een opschorting - op de commerciële walvisjacht. Noorwegen en IJsland erkennen dat moratorium niet, Japan jaagt naar eigen zeggen in functie van wetenschappelijk onderzoek. "Het wetenschappelijk doel moet wel duidelijk zijn en er mogen geen alternatieve mogelijkheden zijn om de informatie te vergaren", legt Kjeld Duits uit.

"Voor de Zuidelijke IJszee oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat het wetenschappelijke doel onvoldoende duidelijk is, die jacht moest dus gestopt worden. Maar de 177 walvissen die Japan de voorbije maanden gevangen heeft, komen uit het noordwesten van de Stille Oceaan en dat is niet verboden."

Wetenschappers verschillen van mening over de noodzaak om walvissen te vangen en te doden om aan wetenschappelijke informatie te geraken. Organisaties als Greenpeace denken dan weer dat Japan het onderzoek gebruikt om nieuwe walvisvaarders te trainen in de hoop op een terugkeer naar commerciële walvisvangst. 

Terugkeer naar commerciële vangst?

"De Japanse regering wil inderdaad heel graag dat de commerciële jacht weer toegelaten wordt", aldus correspondent Kjeld Duits. "Japan wil daarom dat de regels van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) veranderd worden zodat een meerderheid van de helft van de leden voldoende is om het moratorium ten einde te brengen, nu is dat drie kwart."

"Volgende maand vindt een vergadering plaats van de Internationale Walvisvaartcommissie waarin dit mogelijk besproken wordt, maar de kans lijkt me heel klein dat de regels veranderd worden, al is het wel belangrijk om er een oog op te blijven houden."

Toch speelt de kwestie voor de meeste Japanners niet erg, stelt correspondent Kjeld Duits vanuit Tokio. "Relatief weinig Japanners eten walvisvlees. en dan meestal maar een of twee keer per jaar. Het is een luxeproduct in Japan of het wordt gegeten uit nostalgie. De Japanse overheid is wellicht zo defensief over de walvisvaart omdat vis een erg belangrijke rol speelt in de Japanse eetcultuur en er is een zekere angst dat ook visvangst wel eens zou kunnen worden verboden."

Er is een zekere angst dat ook de visvangst wel eens zou kunnen worden verboden

Meest gelezen