Waarnemend burgemeester Brasschaat zet stap opzij: "Geen link beschuldigingen belangenvermenging"

Koen Verberck (N-VA), de waarnemend burgemeester in Brasschaat voor Jan Jambon (N-VA), zet een stap opzij. In september begint hij aan een nieuwe job in de privésector, en die is niet combineerbaar met z'n mandaat als burgemeester.  Schepen voor Ruimtelijke Ordening Philip Cools (N-VA) zal zijn taak nog voor twee maanden overnemen.  Verberck zal niet op de lijst staan voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Hij werd eerder beschuldigd van belangenvermenging, maar volgens Jambon heeft z'n keuze daar niets mee te maken.

Officieel is minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon burgemeester in de Antwerpse gemeente Brasschaat. Maar door zijn ministerpost is hij verhinderd om z'n mandaat als burgemeester effectief uit te voeren. Daarom is Koen Verberck de laatste jaren waarnemend burgemeester geweest. 

Verberck wordt door een ex-gemeenteraadslid beschuldigd van belangenvermenging. Volgens Jambon heeft z'n ontslag uit de gemeenteraad daar niets mee te maken. "Ik denk niet dat Koen boter op het hoofd heeft", zegt Jambon aan Radio 2 Antwerpen. "Koen heeft de keuze gemaakt om z'n carrière een nieuwe wending te geven."

Schepen voor Ruimtelijke Ordening Philip Cools (N-VA) neemt fakkel over

Schepen voor Ruimtelijke Ordening Philip Cools (N-VA) zal de taak van waarnemend burgemeester nog voor twee maanden op zich nemen. Omdat Verberck niet meer op de N-VA-lijst zal staan bij de gemeenteraadsverkiezingen, komt zijn plaats op de lijst vrij. Of Cools die plaats inneemt, moet de partij nog beslissen. "Tot nader order ben en blijf ik lijstduwer", geeft Cools aan.

Het is dan ook nog niet bekend wie Jambon zal vervangen als die opnieuw titelvoerend burgemeester zou worden in oktober. "Dat is een hypothetische situatie die allereerst afhangt van wat de kiezer zal beslissen", aldus nog Cools.

Cools zal in de loop van de komende weken de eed afleggen in de gemeenteraad en voor de gouverneur.

Meest gelezen