Videospeler inladen...

Wantoestanden bij psychiatrisch centrum? Directie belooft werking onder de loep te nemen

De directie van de psychiatrische afdeling voor vrouwen Levanta in Zelzate gaat de eigen werking onder de loep nemen. Dat zegt ze nadat medewerkers en patiënten in De Morgen hadden getuigd over een erg repressieve aanpak daar. "Mogelijk zullen we wat moeten bijsturen."

Eerder deze week was er al het kritische rapport van de Zorginspectie over de werking bij Levanta, de hoogbeveiligde afdeling voor geïnterneerde vrouwen van het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist in Zelzate. Het verslag maakt onder meer gewag van een bedenkelijke omgang met de privacy. Zo blijkt dat vertrouwelijke gesprekken in de bezoekersruimte worden opgenomen, en dus ook zouden kunnen worden afgeluisterd. 

Vandaag komt De Morgen met een hele rist nieuwe getuigenissen van personeelsleden en patiënten over de repressieve aanpak van weerspannige patiënten bij Levanta. 

13 weken vastgebonden

Het meest extreme geval gaat over een vrouw die al 13 weken - niet permanent, weliswaar - ligt vastgebonden. De vrouw zou een gevaar vormen voor zichzelf. "De vrouw in kwestie doet aan zware automutilatie. Zodra ze wordt losgemaakt, herbegint ze. Ze wordt dus vastgemaakt voor haar eigen veiligheid", zegt Raf De Rycke van Broeders van Liefde aan De Standaard. "Ook is het gevaar groot dat ze met haar gedrag anderen tot hetzelfde gedrag aanzet. Er hoeft zich in zo’n leefgroep maar een windje voor te doen om een storm te ontketenen."

"Kritiek grondig bekijken"

Algemeen directeur van Sint-Jan-Baptist Eddy Impens zegt dat de negatieve berichtgeving rond zijn instelling "pijn doet". Maar kritische vragen stellen, moet kunnen, vindt hij: "Wij hebben de maatschappelijke opdracht om mensen te behandelen en moeten ons daarover kunnen verantwoorden."

"Het gaat om een moeilijke doelgroep", legt directeur Eddy Impens uit. "'High risk' vrouwen met een crimineel verleden, met zware psychiatrische problemen. We zijn in België de enige die de zorg voor deze groep opneemt. We hebben ook een jong team, dus soms is het nog wat zoeken." Maar, zo benadrukt hij, de aanpak van die patiënten is "gebaseerd op een internationaal onderbouwd model". 

Ik zou het woord 'fouten' niet meteen in de mond willen nemen. Maar mogelijk moeten we een aantal dingen bijsturen

Eddy Impens, algemeen directeur psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist

"We vinden het van belang dat we het gekozen model correct uitvoeren. Maar elke kritische opmerking willen we heel grondig bekijken en zien of er aanpassingen moeten gebeuren op vlak van privacy en mogelijke schending van andere rechten. We gaan dat doen met de betrokken patiënten en hun entourage, met de ombudsdienst, met de medewerkers en met het centraal bestuur."

Impens roept zijn personeel ook op kritiek intern te ventileren, "zodat we daar ook intern op kunnen antwoorden". Wat niet wegneemt dat hij bezorgd is over de berichten die nu naar boven komen.

"Bijsturen"

Of er fouten zijn gemaakt? "We zitten in een beginfase. De afdeling bestaat nog maar sinds 2016. En elk begin is wat zoeken. Ik zou het woord 'fouten' niet meteen in de mond willen nemen. Maar mogelijk moeten we een aantal dingen bijsturen. Als dat het geval is, zullen we dat zeker doen."

Impens wil zich niet vastpinnen op een timing. "We gaan er onze tijd voor nemen, om verdere negatieve aandacht over Levanta te vermijden."

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) reageerde vanochtend al dat er waar nodig maatregelen zullen worden genomen om wantoestanden aan te pakken. Morgen moeten de verantwoordelijken van Levanta ook op het matje komen bij het Vlaams agentschap Zorg en en Gezondheid. 

Meest gelezen