Beelden van Naya en August, de twee wolven die zich in Limburg gevestigd hebben

De zomer van de wolf: elke dag een waarneming, maar weinig bewijzen

Het is niet alleen een hete zomer, het is ook de zomer van de wolf, blijkbaar. Het meldpunt Welkom Wolf kreeg deze zomer gemiddeld 1 keer per dag een bericht over een waarneming. Mensen zijn op vakantie in de Ardennen én zijn extra alert. Bewijzen dat het écht om een wolf gaat, zijn er doorgaans niet. "Maar zelfs als je twijfelt, blijf vooral meldingen doorgeven", zegt Welkom Wolf.

Deze zomer zijn al 60 tot 70 waarnemingen van wolven binnengekomen bij Welkom Wolf, een onderdeel van Landschap vzw. Gemiddeld 1 per dag dus, nooit eerder volgden de waarnemingen elkaar zo snel op."Het zijn de zomermaanden, veel mensen zijn op vakantie en trekken naar de Ardennen, zegt Jan Loos van Welkom Wolf in "De ochtend" op Radio 1. "Dat gegeven, in combinatie met het feit dat wolven in ons land ook veel aandacht krijgen in de pers, maakt mensen extra alert."

Moeten we al die waarnemingen ook geloven? "Bij de meeste waarnemingen zit er geen enkel bewijs, soms is het enkel een melding 'wolf gezien', soms een korte beschrijving, heel zelden een foto. De waarnemingen zijn eigenlijk bijna niet na te trekken. Buiten beelden van cameravallen kunnen we nooit echt zeker zijn. Zelfs met extra gedetailleerde beschrijvingen erbij kan het nog altijd zijn dat het gaat om een dier dat erop lijkt, een saarloos wolfshond of vossen ."

"Een grommend dier met gele ogen"

De strafste waarneming? "Dat is het verhaal van een Chiromeisje dat in juli tijdens een nachtelijke dropping in de Hoge Venen -wat een idee is dat trouwens- oog in oog gestaan heeft met 'een grommend dier met gele ogen'. Heel spannend, de haren op je armen gaan er recht van staan."

"Het is niet uit te sluiten dat ze echt een wolf ontmoet heeft, al kunnen we het niet bewijzen. Maar als dat zo is, is het goed afgelopen, en dat is ook wat je kan verwachten. Wolven zijn bang van mensen en hebben zich meestal al veel eerder uit de voeten gemaakt."

"Blijven melden"

Ook al twijfel je aan wat je hebt gezien, stop vooral niet met het doorgeven van waarnemingen, vraagt Loos. "Het is door meerdere losstaande, niet echt geloofwaardige meldingen naast elkaar te leggen, dat we toch een patroon kunnen beginnen te zien. Dan kom je op dingen die geen toevalligheden meer kunnen zijn. Herinner je de wolf die in maart in Opoeteren doodgereden werd. Die zijn we op die manier op het spoor gekomen."

Koppeltje in Limburg, solitaire wolf in Hoge Venen

Officieel bevestigd leven er nu drie wolven in onze land, twee in Limburg en eentje in de Hoge Venen. "De twee wolven in Limburg, Naya en August, lijken een koppeltje te vormen. Er is een solitaire wolf in de Hoge Venen, maar die zal ook niet alleen blijven. Als hij of zij niet wegtrekt, zal hij of zij op termijn ook een koppeltje vormen met een andere wolf", zegt Jan Loos.

Dat wolven zich hier vestigen, zegt iets over de natuur. Dieren zonder vast territorium kiezen meestal voor makkelijke prooien, vee dat onvoldoende of niet beschermd is. Pas als ze het terrein leren kennen en zich vestigen, kiezen ze voor wilde prooien. "Met andere woorden, de natuur doet het goed, want er zijn voldoende prooien voor die wolven: reeën, everzwijnen, haasachtigen... Opmerkelijk dat net de grote, opvallende soorten het goed doen."

Beluister het gesprek met Jan Loos in "De ochtend"

Meest gelezen