Videospeler inladen...

Zo zien de verplaatsbare woningen voor Brusselse daklozen eruit

De eerste verplaatsbare woningen voor Brusselse daklozen zijn klaar en de eerste bewoners worden in november verwacht. De compacte huisjes moeten op braakliggende terreinen komen van het Brussels Gewest. Maar hoe zien die huisjes er uit? En wat is de kostprijs? Vijf vragen over de daklozenwoningen beantwoord. 

1. Hoe ziet een daklozenwoning eruit?

Verschillende daklozenorganisaties onder de naam 400Daken namen het initiatief voor de daklozen woningen. De twee protypewoningen van zo'n 26 vierkante meter groot zijn intussen klaar. De woningen zijn ongeveer even groot als een gemiddelde studentenstudio, en hebben een keuken, kleine badkamer, bed en zithoek. En vooral die zithoek is belangrijk, zegt architect Vincent Mestdagh: "Het is belangrijk dat de mensen die in een huisje komen wonen, een sociaal netwerk kunnen uitbouwen. Er moet dus ruimte zijn om vrienden te ontvangen." Gezelligheid is dus prioritair. 

De huisjes zijn van ecologische materialen gebouwd. De buitenmuren bestaan uit houten planken, de binnenmuren uit OSB-platen, met daartussen stro als isolatiemateriaal. "Het zijn passiefwoningen. Dat was heel belangrijk, want de kost om het pand te verwarmen moet zo laag mogelijk gehouden worden", legt architect Mestdagh uit. (Op de grondplannen hieronder kan u de woningen in detail ontdekken.) 

2. Waar zullen de huisjes komen?

De woningen zijn verplaatsbaar. Op een dag tijd kunnen ze afgebroken en weer opgebouwd worden. Zo kunnen de huizen geplaatst worden op braakliggende terreinen die eigendom zijn van het Brussels Gewest. De Brusselse ontwikkelingsmaatschappij Citydev.Brussels zoekt de gronden.

Het gaat dan bijvoorbeeld om een stuk grond waar een oud industrieel pand gesloopt is, en dat nog wacht op de herbestemming. Belangrijk: de woningen moeten er een paar jaar kunnen blijven staan, en het terrein mag niet te veel afgezonderd liggen van de bewoonde wereld.

"Dit hele project is een win-win situatie voor ons", legt men bij Citydev.Brussels uit. "Door deze huisjes erop te zetten krijgen de percelen een zinvolle bestemming, en hebben wij er geen onderhoudskosten aan".

3. Wie kan er gaan wonen?

"De woningen zijn bedoeld voor de allerzwaksten die op straat leven", zegt Pierre Ryckmans van de vzw 'Straatverplegers'. En die worden geselecteerd na een grote bevraging.

"Vrijwilligers van ons gaan daklozen op straat opzoeken en leggen hen een vragenlijst voor. Zo vinden ze diegenen die het meeste nood hebben aan een vaste en comfortabele woning." In de kerstperiode van dit jaar wil 400Daken opnieuw enkele honderden vrijwilligers de straat op sturen, om de thuislozen te bevragen.

Maar zijn alle daklozen wel geïnteresseerd in een eigen woning? Volgens Ryckmans wel: "Het vraagt soms wel wat overtuigingskracht om sommige daklozen duidelijk te maken dat ze voor een eigen woning kunnen zorgen en weer op eigen benen kunnen staan. Maar de ervaring leert ons dat ze hun eigen woonst niet meer kwijt willen eenmaal ze er een hebben. En dat is heel aanmoedigend", zegt Ryckmans. 

4. Hoeveel kost het project?

De bouw van de huisjes kost 18.700 euro, of 37.500 euro voor de iets grotere woonst met terrasje.  400Daken is nu op zoek naar bedrijven en investeerders die de huisjes willen produceren of de productie willen financieren.

Daarna zullen de woningen verhuurd worden via een sociaal verhuurkantoor aan wie het nodig heeft. De daklozen die er in gaan wonen moeten er dus voor betalen. "Voor de huisjes kunnen we tot 400 euro huur vragen", zegt straatverpleger Pierre Ryckmans. "Maar de gevraagde huur zal een derde zijn van het inkomen van de bewoner, niet meer. Zo sensibiliseren we de bewoners ook om een inkomen of vervangingsinkomen te regelen", legt Ryckmans uit. 

Belga

5. Wanneer zullen de eerste bewoners erin trekken?

De eerste twee prototypes zullen binnenkort verhuizen naar een meer vaste locatie. Het is dan de bedoeling dat de eerste bewoners in november hun intrek zullen nemen. De organisaties achter 400Daken zoeken dus nog altijd naar investeerders, die geld willen pompen in het project. 400Daken hoopt om binnen enkele jaren meerdere huisjes te hebben staan in de hoofdstad. 

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen