AFP or licensors

Twitterdispuut tussen Trump en Zuid-Afrika over blanke landbouwers

De woordvoerder van Zuid-Afrikaans president Ramaphosa heeft misnoegd gereageerd op een tweet van zijn Amerikaanse collega Donald Trump. Die had in een tweet aan zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gevraagd om een onderzoek naar de grootschalige landonteigening en moorden op boeren in Zuid-Afrika. Ze stelt dat Trump fout geïnformeerd is en een slecht beeld schetst van het Afrikaanse land.

"Ik heb minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gevraagd om van dichtbij de landonteigeningen en grootschalige moorden op boeren in Zuid-Afrika te onderzoeken." Dat tweette Amerikaans president Donald Trump de wereld in na een nieuwsfragment van Fox News over blanke boeren in Zuid-Afrika wier land wordt afgepakt.

De tweet zette kwaad bloed bij de Zuid-Afrikaanse regering. Een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse president reageerde dat Trump niet correct geïnformeerd was. Via Twitter liet de Zuid-Afrikaanse regering verstaan dat het land "deze enge perceptie verwerpt, die enkel het land wil verdelen en herinnert aan het koloniale verleden. Zuid-Afrika zal de landherverdelingen versnellen op een voorzichtige en inclusieve manier, die het land niet verdeelt."

Landherverdelingen, een nationaal probleem

De landherverdelingen waar Trump naar verwijst, zijn een gevoelig onderwerp in Zuid-Afrika. 72 procent van de landbouwgrond is nog steeds in het bezit van blanke boeren terwijl zij slechts 8 procent van de bevolking uitmaken.

De belangrijkste regeringspartijen zijn overeengekomen dat een grondige herverdeling van de landbouwgronden nodig is, maar een concrete uitwerking is er nog niet.  De regerende ANC-partij legt het probleem momenteel bij de blanke boeren die te veel geld vragen voor hun grond.

Daarom stelde op 1 augustus president Ramaphosa een wetsvoorstel voor waarbij de staat land kan onteigenen zonder een compensatie te hoeven geven. In februari zal over de wet gestemd worden in het Zuid-Afrikaans parlement.

Tegenstanders gebruiken het voorbeeld van buurland Zimbabwe als een waarschuwing. Daar verdreef president Mugabe de blanke boeren van hun land met zware gevolgen voor de economie. 

Over de moorden op landbouwers in Zuid-Afrika vinden statici geen consensus. Sommige onderzoeken tonen dat het aantal moorden op landbouwers aanzienlijk gedaald is, van 153 in 1998 tot 60 in 2016, terwijl het aantal aanvallen op landbouwers net toegenomen is. Andere organisaties spreken die cijfers echter tegen. 

Meest gelezen