Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

132 Aziatische parlementsleden willen Myanmar voor het Internationaal Strafhof brengen

In een verklaring roepen de parlementsleden op om Myanmar voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te brengen wegens de wandaden tegen de Rohingya-minderheid. Het is erg ongewoon dat landen in Zuidoost-Azië zich mengen in elkaars "interne aangelegenheden".

Het initiatief gaat uit van "ASEAN Parliamentarians for Human Rights" en die hebben niet minder dan 132 handtekeningen van parlementsleden verzameld. In een verklaring willen ze dat het leger van Myanmar (Birma) berecht zou worden voor de "moordende operatie in de deelstaat Rakhine". Nu Myanmar zelf die verantwoordelijkheid niet wil opnemen, moet de internationale gemeenschap het maar doen, vinden ze.

Het gaat om leden van de parlementen van Maleisië en Indonesië (twee landen met een moslimmeerderheid), maar ook van de Filipijnen en Oost-Timor (katholiek) en Singapore (boeddhistisch). Het gaat dus om vier van de tien lidstaten en een kandidaat-lidstaat (Oost-Timor) van de ASEAN, de regionale organisatie voor Zuidoost-Azië.

Het is erg uitzonderlijk dat de landen van de ASEAN zich op dergelijke manier uitspreken over interne aangelegenheden van andere lidstaten. Dat wijst er op dat de ergernis over de Rohingya-kwestie erg diep zit en dan vooral in Maleisië en Indonesië.

Het is overigens niet duidelijk of het Internationaal Strafhof in Den Haag Myanmar kan vervolgen. Dat land heeft de conventie van dat hof niet ondertekend, maar buurland Bangladesh -dat meer dan een miljoen Rohingya-vluchtelingen opvangt- wel. Het Strafhof zelf is al wel een vooronderzoek naar de Rohingya-kwestie gestart. De aanklager van dat hof verantwoordt die stap omdat Bangladesh als opvangland betrokken is bij de zaak en de vervolging van de Rohingya door Myanmar dus binnen de jurisdictie van dat hof valt.

Meest gelezen