Videospeler inladen...

Algemeen (lager) tarief voor ambulances komt eraan

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block denkt aan één tarief voor wie een ambulance belt, of je nu ver of dichtbij een ziekenhuis woont. De Block trekt dit jaar ook 35 miljoen extra uit voor de dringende medische hulpverlening. 

Binnenkort kost een rit met een ambulance 60 euro, als het van minister De Block afhangt. De afstand van en naar het ziekenhuis zou er niet meer toe doen, wat nieuw is. "Als je nu in een afgelegen gebied woont of de ambulance moet door omstandigheden van ver komen, is uw rekening veel hoger. Daarom gaan we naar een eenvormig tarief. Dat zal 60 euro zijn", zegt De Block.

Volgens De Block ligt het nieuwe tarief onder de laagste actuele kostprijs. Klopt dat? Wel, de tarievenlijst van de Christelijke Mutualiteit en Bond Moyson, de twee grootste ziekenfondsen van het land, leert dat vervoer met een ambulance tegenwoordig sowieso 64,37 euro kost. Eens de rit verder is dan 10 kilometer, komt er 6,43 euro per kilometer bij. Vanaf een rit van 20 kilometer is de kilometerprijs 4,92 euro. Dus een algemene afspraak bestaat al, maar 60 euro all in zou inderdaad een prijsdaling zijn.   

De Block trekt dit jaar ook 35 miljoen euro extra uit voor de dringende medische hulpverlening. Ze wil zo de dringende zorg en het dringende vervoer na een oproep naar het nummer 112 verbeteren.  "Door beter te financieren vanuit de overheid, zijn de burgers gebaat,  maar natuurlijk ook de ambulancediensten en de ambulanciers”, zegt de minister. 

 

Meest gelezen