Belgisch leger: is de leegloop volop aan de gang?

Het leger loopt leeg en er dreigt een personeelstekort over enkele jaren. Dat zeggen de legervakbonden in Het Nieuwsblad. Veel militairen zijn op pensioen gegaan of staan daar dicht bij, maar nog een groot probleem: veel nieuwkomers haken snel af door de moeilijkheidsgraad van de job. 

Als een tamboer slaat Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP op de trom: het leger loopt leeg en dat knaagt aan de slagkracht en de reikwijdte van het leger: "Te weinig personeel betekent dat bepaalde defensietaken op termijn niet meer goed zullen worden ingevuld. En een leger dat zijn werk niet kan doen, is nefast voor de samenleving."

"Er zijn sinds maart al 1.000 militairen minder, we zitten tegenwoordig onder de 27.000. Het probleem is de vergrijzing en de vele pensioenen. Maar vooral ook het feit dat veel nieuwe militairen snel afhaken. Het is nu eenmaal geen evidente job. Het vergt bepaalde offeringen, die veel jonge mensen niet meer zien zitten. Je bent veel weg van huis en het beginnersloon is 1.500 euro netto. Mijn zoon, die een technische opleiding heeft en perfect zou dienen voor het leger, zegt dat je bijna gek moet zijn om militair te willen worden. Voor dat geld heb je een job om de hoek, voor minstens evenveel loon, je kan in je eigen bed slapen en je sociaal leven moet je niet dumpen", zegt Huwart.

"Afslanken tot 25.000 militairen in 2030? We halen dat getal niet eens

Yves Huwart (militaire vakbond)

"Wat we nodig hebben, is een stevig en attractief statuut. Want we kunnen de concurrentie met andere sectoren gewoonweg niet aan. Bovendien vrees ik dat we nog verder zullen doorzakken. Minister van Defensie Vandeput streeft naar 24.000 militairen en 1.000 burgers in dienst bij het leger tegen 2030, ik vrees dat we dat getal niet eens zullen halen. En dan kunnen we helaas niet meer al onze opdrachten vervullen. Ik zeg maar iets: een nieuwe aanslag bij ons en daarna beveiliging door militairen, zoiets gaan we allemaal niet meer aan kunnen." 

Hallo, minister Vandeput? Op zijn kabinet klinkt andere taal: "De 1.000 militairen die weg zijn, zijn nagenoeg allemaal gepensioneerden. En er is wel degelijk interesse in een job bij het leger. Maar als de vakbond altijd maar doemdenkt, verdwijnt die interesse snel weer." Hoe dan ook zijn er veel jobmogelijkheden bij Defensie, er staan de komende vier jaar 7.400 aanwervingen gepland. Maar of die vacatures ingevuld geraken? 

Vakbondsman Huwart slaat alarm: "De minister noemt ons dan wel contraproductief, maar die jarenlange besparingen bij ons, dat is pas echt  contraproductief geweest. Men beloofde ons de hemel op aarde met de nodige investeringen, maar de eerste euro moet nog op tafel komen. We zijn niet meer zo naïef als vroeger, er werd veel beloofd, maar weinig gerealiseerd. In materieel investeren zal niet volstaan, er zal ook personeel nodig zijn."

 

Meest gelezen