Video player inladen...

"Girl" van Lukas Dhont is Belgische inzending voor Oscars: "Beste kanshebber op een Oscarnominatie sinds jaren"

De film "Girl" van de Gentse regisseur Lukas Dhont is de officiële Belgische inzending voor de Oscar van Beste niet-Engelstalige film. Dat maakt de Belgische Oscarcommissie bekend.

Het speelfilmdebuut van de Gentse regisseur Lukas DHont (26) wint al maanden de ene prijs na de andere en zal nu dus de officiële inzending worden voor de Oscars, de belangrijkste filmprijzen ter wereld. 

"Girl" is geïnspireerd op waargebeurde feiten en vertelt het aangrijpende verhaal van een tiener die geboren is als jongen en ballerina wil worden.

Sinds ik een kind ben, droom ik van de Oscars. Om België te mogen vertegenwoordigen met Girl is een ongelofelijke eer. 

Lukas Dhont, filmregisseur

"Sinds ik een kind ben, droom ik van de Oscars. Om België te mogen vertegenwoordigen met Girl is een ongelofelijke eer. Wat me de voorbije maanden is overkomen, overtreft mijn stoutste dromen en de Oscarinzending is de kers op de taart", laat regisseur Lukas Dhont in een eerste reactie weten.

"Na de prijzenregen in Cannes is dit onze beste kanshebber op een Oscarnominatie sinds jaren." zegt filmexpert Ward Verrijcken.

De film won eerder al de Caméra d'Or in Cannes, de prijs voor beste debuut. Daarnaast raakte bekend dat "Girl" geselecteerd is voor het Toronto International Film Festival en staat hij op de shortlist van 49 titels die in december kans maken op de European Film Awards.

Het is nog even afwachten of "Girl" effectief een Oscarnominatie in de wacht zal kunnen slepen. Een 90-tal landen sturen elk één inzending in en pas in januari worden vijf films officieel genomineerd door de Oscarcommissie. 

Vanaf woensdag 17 oktober is "Girl" in de Belgische bioscopen te zien.

VIDEO: Bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen