© VRT - Jo Vermaercke

"BVBA Lanoye, Literair Variété en Afgewerkte Producten": Tom Lanoye is 60

"Ah, den BRT is er ook," grapt Tom Lanoye in een performance, diep in de jaren 80. Hij moet zowat de meest gefilmde schrijver zijn. Een greep uit het VRT-archief, naar aanleiding van zijn 60e verjaardag.

Tom Lanoye wordt op 27 augustus 2018 zestig. Daarvan is hij veertig jaar geëngageerd schrijver van gedichten, romans, toneelstukken of columns, en een begenadigd performer. Al die jaren is Lanoye op de voet gevolgd door de media. Er is wellicht geen schrijver zo goed vertegenwoordigd in het VRT-beeldarchief.

Al in 1987 weet Tom Lanoye zichzelf uitstekend te verkopen ("Over meer: literatuur", 18 november 1987).

 

 

Videospeler inladen...

"Wie schrijft die blijft" zendt op 26 oktober 1988 een portret uit van Tom Lanoye, naar aanleiding van zijn debuutroman "Alles moet weg". Zijn motto: "pessimisme met een schaterlach".

Videospeler inladen...

"Wie wrijft die blijft": aan woordspelingen geen gebrek op het podium van het PSK in Brussel, met als titel "8 Beaux Forts". (uit "Wie schrijft die blijft", 16 maart 1988) 

Videospeler inladen...

Tom Lanoye is al tientallen jaren een graag geziene gast in tv-shows. Bekijk "Het huis van wantrouwen" van 31 oktober 1991. Sjamayee!

Videospeler inladen...

Op het festival Torhout-Werchter in 1994 is Tom Lanoye de presentator. Hij wordt geïnterviewd terwijl John Hiatt "Have a little faith" zingt. (Journaal, 31 juli 1994)

Videospeler inladen...

Met zijn Belgische romantrilogie houdt Lanoye de vinger aan de pols van de politieke zeden. "Het goddelijk monster", het eerste deel, komt uit in 1997 , kort na de affaire Dutroux en de Witte Mars. (Journaal, 27 september 1997)

Videospeler inladen...

"Ten oorlog" van de Blauwe Maandag Compagnie in 1997: acht koningsdrama's van Shakespeare in 12 uur tijd: een tour de force van Tom Lanoye. (uit het Journaal, 22 november 1997)

Videospeler inladen...

In 2002 vertaalt Tom Lanoye gedichten van Britse war poets, die in de Eerste Wereldoorlog in Vlaamse velden vochten. De auteur leest voor uit "Niemandsland. Gedichten uit de Groote Oorlog" in Terzake, 13 september 2002.

Videospeler inladen...

In 2003 wordt Tom Lanoye stadsdichter van Antwerpen. Aan de Boerentoren hangt een reusachtig gedicht van zijn hand. Als Lanoye de Boerentoren is, dan is zangeres La Esterella de kathedraal. (Journaal, 29 augustus 2004)

Videospeler inladen...

"Sprakeloos", de roman waarin Lanoye zijn moeder vereeuwigt, verschijnt in 2009. Terzake gaat met "de slagerszoon met een brilletje" naar zijn roots in Sint-Niklaas. (28 september 2009)

Videospeler inladen...

De roman "Gelukkige slaven" uit 2013 gaat over de strijd van een enkeling tegen een geglobaliseerde wereld, een "vampiereneconomie".  

Videospeler inladen...

Een overzicht van leven en werk van Tom Lanoye is te zien in de documentaire kunstreeks "Goudvis" (11 november 2010)

Videospeler inladen...

Meest gelezen