VRT/Amélie Soenen

De vijf boeken die het leven van acteur Bill Barberis hebben veranderd

Acteur Bill Barberis (36) noemt zichzelf in eerste instantie liever een veel-willen-lezer dan een veellezer. "Ik heb altijd de wil om heel veel te lezen, maar ik ben een trage lezer. Ik lees altijd redelijk grondig. Dat wil zeggen dat ik altijd een stapel boeken liggen heb die ik nog niet hebben kunnen lezen. Ik koop ook meer boeken dan dat ik erin slaag om te lezen. Dat frustreert me soms." Deze vijf boeken heeft Barberis alvast wél kunnen lezen en ze behoren tot zijn boeken die hem het meeste plezier of inzicht hebben verschaft:

Guillaume "Bill" Barberis kennen de meeste mensen vooral van zijn rol van Toon Vrancken in de Eén-serie "Thuis". Maar hij werkte ook al voor het vroegere "Vlaanderen vakantieland" en speelde onder meer mee in reeksen als "Spitsbroers", "#hetisingewikkeld" en "Zie mij graag", en de film "Allemaal familie". Hij is ook actief in de wereld van het improvisatietheater, zijn grote passie. "Momenteel heb ik een rustige zomer gehad. In het najaar heb ik een paar projecten op stapel staan. Ik blijf tv-fictie doen. Daarnaast doe ik radio-opnames voor reclameopdrachten en in het najaar begint ook het improvisatietheater-seizoen opnieuw", vertelt Barberis.

Ik lees het liefst omringd door mensen om zo de connectie met de wereld te hebben en tegelijkertijd een beetje van de wereld te verdwijnen

Intussen heeft hij tijd om te lezen. En dat kan voor hem overal zijn en is niet tijdsgebonden. "Eender welk moment van de dag wordt er gelezen, ik ben daar flexibel in en heb daar geen vaste tijdstippen voor. Het is meestal een moment dat ik de kans heb om er mijn volledige aandacht op te zetten. Dat gebeurt vaak op de trein, maar evengoed in een koffiebar of op mijn terras."

"Ik lees het liefst omringd door mensen om zo de connectie met de wereld te hebben en tegelijkertijd een beetje van de wereld te verdwijnen", klinkt het mooi poëtisch. "Tussen mensen zitten, heeft iets voor mij. Iets meditatiefs om in het boek te zitten, daar even uit te komen en te kunnen rondkijken om het verhaal te kunnen aftoetsen aan de wereld. Die in-en-uit is aangenaam."

Het is niet bepaald makkelijk leesvoer dat Barberis in handen neemt. Veelal boeken waar je je tijd voor moet nemen. Nieuwe ideeën voor lectuur doet Barberis op via zijn vriendin die ook veel leest. "Zij heeft boeken liggen die ik ook nog wel wil lezen, dat gaat dan van Haruki Murakami tot Lize Spit. Als kind ben ik geprikkeld geweest door avontuurlijke verhalen van Marc De Bel. Rond boeken hangt een vleugje geheimzinnigheid over de kennis die ze bevatten. Het interesseert me gewoon. Ik hou ook altijd mijn ogen en oren open voor tips via radio, tv of podcasts. Ik snuister rond in boekenkasten bij vrienden en doe opzoekwerk op het internet. "

1. Lonely planet - China

De Lonely Planet-reisgidsen (wel eens gebombardeerd tot "reisbijbels") zijn alom bekend. Ze bevatten een grote hoeveelheid aan weetjes en tips die verder kijken dan de geijkte plekken. Barberis raadt de editie over China aan. "Ik heb iets met China, ik heb tijdens mijn opleiding in Antwerpen Chinees gestudeerd en de kans gekregen om zeven maanden in het land te kunnen studeren/reizen. Ik heb toen de Lonely Planet van China aangeschaft als investering. Het was als arme student best geen goedkoop boek: bijna 30-40 euro, dat was een hap uit het weekbudget. (lacht) Maar het boek verschafte me veel plezier tijdens mijn verblijf en latere reizen."  

Dat was als arme student een hap uit mijn weekbudget, maar het boek heeft me veel plezier verschaft

"Als ik er nu op terugkijk dan zie ik nog steeds de bladwijzers en notities. Het is gewoon fijn om in huis te hebben als souvenir aan die tijd. Af en toe ga ik nog eens terug naar China en dan is het leuk om dat boek opnieuw als mogelijke leidraad te hebben."

2. Homo Deus - Yuval Noah Harari

"Homo Deus (Een kleine geschiedenis van de toekomst)" is het tweede werk van de Israeliër Yuval Noah Harari dat Barberis gelezen heeft. Hij is nu bezig met de bestseller "Sapiens (Een kleine geschiedenis van de mensheid)" van Harari dat eerder verscheen, maar "Homo Deus" ligt hem toch beter. Harari schrijft geschiedkundige boeken vermengd met filosofie en wetenschap.

"Van "Homo Deus" was ik helemaal ondersteboven! Het is inzichtrijk materiaal. Het is een soort van geschiedkundige weergave van hoe we tot hier gekomen zijn en hoe de culturele samenlevingskrachten ons verder gaan vormen naar de toekomst. In "Sapiens" gaat het overal over de omgeving die we als mensheid hebben gecreëerd en die ons tot dit punt vandaag gebracht hebben. In "Homo Deus" gaat de auteur nog een stuk verder naar de toekomst door. Wat zijn de krachten die ons in die richting gaan leiden?"

Van "Homo Deus" was ik helemaal ondersteboven! Het is inzichtrijk materiaal, slim geschreven en toch laagdrempelig

Verraden die omschrijvingen zware literatuurkost? De boeken zijn volgens Barberis intelligent geschreven, maar blijven toch laagdrempelig. Het blijft begrijpbaar: je krijgt inzicht in hoe de geschiedenis gewerkt heeft en in principe zal blijven werken." De boeken "Sapiens" en "Homo Deus" staan los van elkaar. Je hoeft het ene niet gelezen te hebben om het andere te begrijpen. "Er zijn veel overlappingen", vertelt Barberis.

3. Alles is verlicht - Jonathan Safran Foer

Jonathan Safran Foer is een begrip in de literaire wereld. Hij draait zijn hand niet om voor "non-fictie met een boodschap". "Alles is verlicht" van de Joods-Amerikaanse auteur is een van zijn eerste romans en een van zijn klassiekers naast onder meer "Extreem luid en ongelooflijk dichtbij". Barberis vindt dat je bij Foer de liefde voor humor voelt, de liefde voor het geschreven woord.

"Dat zit in "Alles is verlicht" en heeft me geïnspireerd en erg aangegrepen. Het gaat over zware materie: een oorlogsverleden en hoe ga je daarmee om in de geschiedenis, en binnen een familie? Hoe het verleden toch meegdragen wordt, hoewel volgende generaties het niet hebben meegemaakt. En dat met zoveel humor en schoonheid gebracht, het raakte me op veel niveau's." 

Schoon en grappig geschreven, dit heeft me geïnspireerd en erg aangegrepen

4. Improvisation at the speed of life - David Pasquesi en T.J. Jagodowski

"Improvisation at the speed of life" is eerder een gespecialiseerd boek over improvisatie. "Ik ben op mijn 19de in het improvisatietheater gedoken. Ik blijf dat doen met mijn groep De Boterbrigade in Antwerpen en met Inspinazie Leuven. Het is mijn passie en hangt nauw samen met mijn levensvisie. Ik geef er ook les in en ben altijd op zoek naar andere visies, de interessantste varianten dan toch. Dit boek heeft me heel erg geprikkeld."

JAAA! Zo moet het!

"T.J. en Dave zijn een duo dat optreedt in Chicago en ik vond die waanzinnig goed in hun spel. Ze hadden net een boek uitgegeven, dus ik dacht "ik lees het". Moment na moment dacht ik en riep ik zelfs uit "JAAAA! Zo moet het (...)!". T.J., Dave en ik heb dezelfde visie. Het is naast een manier van theater maken ook een manier van leven."

5. De gedichten - Herman De Coninck

"De gedichten" is een bundel van Herman De Coninck en bevat alle gedichten die tijdens zijn leven zijn gepubliceerd of door hem voor publicatie waren bestemd. "Zijn gedichten komen aan als mokerslagen", formuleert Barberis het. "Ik hou wel van poëzie, maar ben er niet bedreven in. Ze zeggen van Herman De Coninck vaak dat hij zijn volk heeft leren poëzie lezen. In mijn geval klopt dat. De gedichten zijn herkenbaar, mooi, grappig en emotioneel geschreven. Ik wil niet zeggen laagdrempelig, want dat zou De Coninck oneer aandoen. Maar het is een mooie manier om een eerste keer in contact te komen met poëzie, en wie de man was."

De gedichten van Herman De Coninck komen binnen als mokerslagen

Een gedicht eruit kiezen is niet evident. "Ik heb geprobeerd om gedichten van buiten te leren, maar daar ben ik niet sterk in. (lacht en bladert vervolgens in de bundel) Ooit las ik een gedicht van De Coninck en sprak ie over een leeftijd. Ik bedacht dat ik net dezelfde leeftijd had en dat was erg herkenbaar. (dicht plots hardop) "33, en in het midden van het donkere woud des levens..." Fijn om die man te voelen op het moment dat hij dezelfde leeftijd had. Het maakte hem kwetsbaar op papier. Dan wil je meer weten en lezen over de volgende fases."

"Of zinnen als:
Leer me huilen, en als ik huil
Leer me zeggen: het is niets 
(stilte)

(...) Simpele, mooie en heldere zinnen, én ze raken de juiste snaar. Dat heeft Herman De Coninck van in het begin met mij gedaan... de juiste snaar raken."

Meest gelezen