"De dokter voorspelde haar een sombere toekomst, maar dat werd het niet!"

Eind juli werd ze verkozen tot "Teen Ultimate Beauty Of The World", maar het was pas begin deze week dat het verhaal van de opmerkelijke winnares viraal ging. Kate Grant, die Noord-Ierland vertegenwoordigde, werd immers geboren met het syndroom van Down. Toch weerhield het haar er niet van deel te nemen en zo de eerste winnares met het downsyndroom te worden van een internationale schoonheidswedstrijd. 

Tijdens  de schoonheidswedstrijd, die plaatsvond in de Noord-Ierse stad Portadown, versloeg de 19-jarige Grant 40 andere kandidaten en mocht zij dus het felbegeerde kroontje op haar hoofd zetten. Aan de wedstrijd mag door iedereen deelgenomen worden, ongeacht diens gewicht, grootte of burgerlijke staat. Er zijn 3 categorieën, waarvan eentje die van "Mooiste tiener". 

Op de Britse nieuwswebsite Mirror en in het ITV-praatprogramma "This morning" reageerden moeder Deirdre en dochter Kate op de overwinning.

Deirdre: "Natuurlijk had ik mijn bedenkingen bij het haar publiekelijk in de schijnwerpers plaatsen. Veel bedenkingen zelfs. Maar Kate wilde zo graag op de catwalk lopen, dan ik niet anders kon dan haar passie te steunen."

"Bij haar geboorte had de dokter ons een sombere toekomst voor Kate voorspeld. Praten zou moeilijk zijn, lezen bijna ondenkbaar. Toen ze na haar overwinning het publiek bedankte, heb ik aan die dokter moeten denken."

"In mijn achterhoofd bleef altijd de gedachte spelen dat ze veel negatieve reacties kon krijgen. Toch, eens ze op die catwalk staat, straalt ze zoveel zelfvertrouwen uit, waardoor ze het publiek helemaal schijnt in te pakken."

Kate: "Vriendelijkheid, medeleven en blijheid in je hart, daar draait het om. Als de jury dat in mij gezien heeft, dan kan ik niet anders dan gelukkig zijn."

"Tijdens de wedstrijd was er eerst een gesprek met de jury, zonder mijn moeder erbij. De volgende dag moesten we ons tonen op de catwalk. Eerst in een gewone jeans en een T-shirt, daarna mochten we zelf ons ‘time to shine’-moment invullen. Voor mij het moment om mijn 'kleine zeemeermin'-binnenste naar buiten te halen. Ten slotte moesten we ons nog helemaal opgekleed aan de jury tonen."

"Het was een geweldige ervaring. Omdat ik op deze manier de problematiek van mensen met een beperking onder de aandacht kan brengen. Vooral dan de maatschappelijke aanvaarding van jonge mensen en jongvolwassenen die speciale zorgen nodig hebben. Velen onder hen hebben me na mijn overwinning via sociale media al proberen te contacteren."

Deirdre: "Ik heb vroeger veel foto’s naar modeagentschappen gestuurd, maar die reageerden allemaal negatief, dat er voor haar geen werk was. Maar op sociale media waren de reacties wel enthousiast. Daarom ben ik blij dat we volgehouden hebben en dat ze nu door deze titel de dromen van andere kinderen kan helpen realiseren."

Meest gelezen