Videospeler inladen...

De helft meer mensen met dementie tegen 2035

Op basis van de bevolkingsvooruitzichten verwachten het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen dat er in 2035 gemiddeld 42,7 procent meer mensen met dementie zullen zijn, dat is dus bijna de helft meer dan nu. Maar in enkele vooral landelijke gemeenten kan de stijging oplopen tot 90 procent. Beide organisaties pleiten voor een dementievriendelijke gemeente.

Voor het hele Vlaamse Gewest wordt het aantal mensen met dementie op dit moment (2018) geschat op 131.818. Dat aantal stijgt naar 188.183 tegen 2035, een stijging van 42,7%. De voornaamste oorzaak is de vergrijzing, zegt Jurn Verschraegen, directeur van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in "De ochtend" op Radio 1.

Maar er zijn verschillen per gemeente, zoals blijkt uit de grafiek hieronder. In sommige overwegend landelijke gemeentes, vooral in Limburg en de Kempen, zien we bijna een verdubbeling van het aantal mensen met dementie. In grote steden is er doorgaans een iets kleinere stijging. De vergrijzing is daar al langer bezig.

Volgens het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen maken de cijfers duidelijk dat er maatregelen moeten worden genomen, en liefst zo snel mogelijk. Ze lanceren – met de gemeenteraadsverkiezingen voor ogen - een oproep aan de (nieuwe) gemeentebesturen.  "Dementie heeft een belangrijke lokale dimensie: mensen met dementie wonen in 70 procent van de gevallen thuis", zegt Verschraegen.  

Beide organisaties stelden een memorandum op voor de lokale besturen. Daarin vragen ze de creatie van een dementievriendelijke gemeente. "Langer thuis zijn is het nieuwe adagio, dat klopt voor een stuk, maar we moeten er wel voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk kunnen blijven meedraaien. Daar kunnen de gemeenten een belangrijke rol in spelen", aldus Verschraegen.

Mensen met dementie (er werkten er enkele mee aan het memorandum) vinden het belangrijk om zo lang mogelijk aan de samenleving te kunnen deelnemen. "Gemeenten kunnen het isolement na de diagnose mee helpen tegengaan, heel concreet door bijvoorbeeld laagdrempelig informatie te verspreiden via OCMW's, bibliotheken..."

Mensen zijn bijvoorbeeld ook minder mobiel omdat ze zich minder goed kunnen oriënteren. "We noemen dat ook mobiliteitsarmoede. Een gemeente kan bijvoorbeeld kijken in welke mate zij het vervoer kunnen regelen, zoals met Minder Mobielen Centrales. Dat betekent dus ook dat je chauffeurs hebt die weten hoe ze moeten omgaan met mensen met dementie." En er zijn nog wel suggesties, zoals blijkt uit dit filmpje.

Beluister het gesprek met Jurn Verschraegen in "De ochtend"

Bekijk de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen