Videospeler inladen...

Spaanse regering gaat nu toch lichaam van ex-dictator Franco opgraven

De socialistische premier Pedro Sanchez wil in het parlement een decreet laten goedkeuren waardoor het lichaam van Francisco Franco verwijderd zou kunnen worden uit het omstreden mausoleum in de Valle de los Caidos.

Het koninklijke decreet zal door de regering naar het parlement worden gestuurd. Het gaat over een aanpassing van de Wet op de Historische Herinnering. Dat zou het proces in gang moeten zetten om het lichaam van de voormalige dictator Franco op te graven en elders opnieuw te begraven.

Nu heeft de socialistische partij van premier Pedro Sanchez wel geen meerderheid in het parlement, maar hij zou kunnen rekenen op de steun van de links-populistische Podemos en Catalaanse en Baskische regionalistische partijen. De conservatieve Partido Popular -de grootste partij in Spanje- en de liberale Ciudadanos zouden niet voor het idee te vinden zijn. De PP wil zelfs naar het Grondwettelijk Hof stappen om de herbegraving van Franco te verhinderen. De PP is ontstaan uit de opvolger van de franquistische partij.

Toch hoopt de linkse regering om de herbegraving eind dit jaar te realiseren. Dat zou in alle discretie gebeuren om protesten van extreemrechtse aanhangers van Franco te voorkomen. Toch is er nog altijd de goedkeuring nodig van de familie van Franco en van de katholieke kerk. Die laatste is overigens eigenaar van de basiliek in de "Vallei der Gevallenen", waarvan het mausoleum van Franco het centrale punt is. Volgens de Spaanse media kan de familie de herbegraving niet echt tegenhouden, maar het is niet duidelijk hoe de kerk gaat reageren. De uiteindelijke beslissing zou dan bij paus Franciscus terecht kunnen komen.

Het mausoleum van Franco trekt nog altijd veel "falangisten" aan.
AP2005

"Bedevaartsoord" voor extreemrechts

Het enorme monument in de Valle de los Caidos (Vallei der Gevallenen) werd in de jaren 40 en 50 uitgegraven in de rotsen, iets buiten de Spaanse hoofdstad Madrid. Officieel is het een memoriaal voor de gesneuvelden van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Na die oorlog kon generaal Francisco Franco met de steun van Nazi-Duitsland en het fascistische Italië van Benito Mussolini in Spanje de macht overnemen.

Het monument werd deels in de rots uitgegraven door gevangen Republikeinse soldaten uit die oorlog in een soort slavernij. Er liggen tienduizenden gesneuvelden van de oorlog begraven, zowel Nationalisten van Franco als Republikeinen, voor zo ver die laatsten katholiek waren.

Het centrale punt is een grote basiliek met daarin het mausoleum waar Franco na zijn dood in 1975 begraven werd. Het monument is dan ook vooral een herinnering aan de overwinning van de dictator en diens nationaal-katholicisme. Het is sindsdien uitgegroeid tot een "pelgrimsoord" voor extreemrechtse aanhangers van Franco. Familieleden van Republikeinse soldaten die hier begraven liggen, ergeren zich al jaren aan wat ze de verering van de dictator noemen en eisen dat hij elders wordt begraven.

Tegenstanders van Franco protesteren met de vlag van de Republiek uit de jaren 30.
Videospeler inladen...

Meest gelezen