Videospeler inladen...

Geïsoleerde stam in het Amazonewoud voor het eerst op beeld vastgelegd

In het Braziliaanse Amazonewoud heeft een drone de allereerste videobeelden gemaakt van een inheemse stam die nog nooit in contact gekomen is met de buitenwereld. De beelden werden vorig jaar al gefilmd, maar de Braziliaanse overheid heeft ze nu pas vrijgegeven.  

De dronebeelden zijn woensdag vrijgegeven door de Fundação Nacional do Índio (Funai), het overheidsagentschap voor de bescherming van de inheemse bevolking in het Amazonewoud. Ze tonen een open plek in het woud. Vier of vijf mensen staan in de buurt van iets wat lijkt op hutten, nog iemand anders lijkt een pijl en boog vast te houden. Geen enkele van de gefilmde personen lijkt de drone op te merken die heel hoog boven hen zweeft.

De kleine, afgezonderde stam woont in de Vale do Javari, een heel moeilijk toegankelijk gebied in het zuidwesten van het Amazonewoud, bij de grens met Peru. Funai had al langer weet van hun bestaan, maar had hen nog niet op beeld kunnen vastleggen. Dat gebeurde tijdens een expeditie vorig jaar. Om de juiste locatie te bereiken, moesten de expeditieleden 180 kilometer afleggen over water en land, met boten, trucks en motorfietsen, en nog eens 120 kilometer te voet door de dichte jungle.

Naast de dronebeelden zijn er ook foto's vrijgegeven. Daarop zijn kano's te zien, gemaakt van uitgeholde stammen van palmbomen, een bijl en een hoorn. Een luchtfoto toont een hut met een rieten dak.

(lees verder onder de foto's)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Veel geïsoleerde stammen

Funai heeft de beelden nu pas vrijgegeven om het onderzoek en de stam zelf te beschermen. Het agentschap moet inheemse stammen in het Braziliaanse regenwoud vrijwaren van de gevaren van onder meer geweld, (illegale) houtkap en mijnbouw.  

Volgens Funai wonen in de Vale do Javari acht inheemse stammen die al eens in contact gekomen zijn met de buitenwereld. Er zijn ook sporen van elf andere geïsoleerde stammen in het gebied die nog nooit contact hadden met de buitenwereld.

Meest gelezen