Ook financiële "waakhond" van president Trump wil nu praten met gerecht en krijgt immuniteit

In de Verenigde Staten hebben twee mensen uit de directe nabijheid van president Donald Trump immuniteit gekregen van het gerecht. Een van hen, Allen Weisselberg, kent wellicht de financiën van Trump beter dan de president zelf.

Het onderzoek van speciaal onderzoekers Robert Mueller naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen van 2016 zit blijkbaar in een stroomversnelling. Enkele dagen geleden werd Paul Manafort, ex-campagneleider van Trump, veroordeeld wegens fraude en het niet aangeven van zijn werk voor een buitenlandse mogendheid, en nadien toonde Michael Cohen, lange tijd Trumps persoonlijke advocaat, zich bereid om mee te werken met het onderzoek.

Zwijggeld

Vandaag krijgen twee andere figuren uit de entourage van Trump immuniteit in ruil voor medewerking. Dat meldt The Wall Street Journal. De belangrijkste is de 71-jarige Allen Weisselberg, de Chief Financial Officer (CFO) van de Trump Organization. Die Weisselberg zou onder meer bevestigd hebben dat Trump via Cohen zwijggeld betaald heeft aan de pornoster "Stormy Daniels" en aan het Playboymodel Karen McDougal. Het zou echter om veel meer kunnen gaan dan het zwijggeld aan twee ex-liefjes van Trump.

Weisselberg kan het gerecht echter vooral een goudmijn aan informatie bezorgen over het financiële reilen en zeilen van de president. Zo werkte hij al voor Fred Trump, de vader van de president, en werd hij nadien de CFO van Trump Organization. Weisselberg regelde ook de persoonlijke financiën van Donald Trump en dat decennialang. Nadat Trump in 2016 verkozen was, droeg hij het beheer van zijn zakenimperium overigens over aan zijn twee zonen Donald Junior en Eric, maar ook aan Allen Weisselberg. The Wall Street Journal noemt Weisselberg de "belangrijkste persoon in de organisatie die geen lid is van de familie van Trump".

Roddelblad

De andere persoon die nu immuniteit heeft gekregen, is David Pecker, sinds mensenheugenis een persoonlijke vriend van Trump en de topman van The National Enquirer, een wekelijks roddelmagazine. Dat zou als kanaal gebruikt zijn voor de betaling van zwijggeld aan Karen McDougal.

Gisteren meldde het persbureau AP nog dat The National Enquirer in het verleden schadelijke stukken over Trump niet gebracht heeft in ruil voor zwijggeld.

Dat er immuniteit wordt verstrekt aan Weisselberg en Pecker -zelfs nadat Cohen al die betalingen had toegegeven- doet vermoeden dat het gerecht hoger mikt dan enkel Michael Cohen of Paul Manafort. Of anders: mogelijk naar president Trump of zijn familieleden zelf.

Meest gelezen