Gewezen Schotse premier Salmond beschuldigd van seksueel misbruik

Schotland heeft er een schandaal bij.  En het spreekt tot de verbeelding.  Een gewezen minister-president die twee van zijn medewerksters zou hebben aangerand.  Vijf jaar geleden weliswaar, maar in de nasleep van de #metoo-stroom  actueler dan ooit.

"Ridicuul en pathetisch", dat zijn volgens Alex Salmond de beschuldigingen van twee vrouwen. Beiden werkten op het kabinet van minister-president Salmond en beweren dat Salmond hen heeft aangerand in 2013.  De politie onderzoekt de klachten. Salmond vindt het onrechtvaardig dat hij het dossier tegen hem voorlopig niet mag inkijken.  In één beweging daagt Salmond ook een Schotse topfunctionaris voor de rechtbank omdat de aanklacht tegen hem publiek is gemaakt. 

Architect van het referendum dat zijn politieke ondergang veroorzaakte

Alex Salmond droomde ervan de eerste premier te worden van een onafhankelijk Schotland.  Schotland is een deel van het Verenigd Koninkrijk maar heeft een grote autonomie (net als Engeland, Wales en Noord-Ierland).  De roep om Schotse onafhankelijkheid is nooit ver weggeweest. Salmond wou die onafhankelijkheid doordrukken.  De Britse premier Cameron ging akkoord met een referendum, dat plaats vond in de herfst van 2014.  Een meerderheid van 55 procent van de Schotten stemde tegen onafhankelijkheid.  Een politieke nederlaag dus voor Alex Salmond, die de dag na het referendum ontslag nam als minister-president van Schotland.

Meest gelezen