AP2011

Japanse luchtmacht heeft eerste vrouwelijke gevechtspilote in dienst, er komen er nog

De 26-jarige Misa Matsushima is door het glazen plafond van de Japanse luchtmacht gevlogen. Ze is de eerste Japanse vrouw die een gevechtsvliegtuig in actieve dienst zal besturen en dat zal een F-15 worden.

Eerste luitenant Misa Matsushima heeft zopas haar opleiding beëindigd en is dus officieel gevechtspiloot van de Japanse zelfverdedigingsmacht in de lucht, zoals dat officieel heet. Er zijn nog drie andere vrouwen in opleiding. 

Matsushima zal de volgende twaalf maanden nog een speciale opleiding gaan volgen om met F-15's van Amerikaanse makelij te gaan vliegen. Daarna is ze volledig actief in de Japanse luchtverdediging.

Japanse vrouwen vliegen al langer met militaire vliegtuigen, maar gevechts- en verkenningstoestellen waren tot 2015 voorbehouden voor mannen. In dat jaar veranderde dat in het kader van een project van premier Shinzo Abe om vrouwen gelijke kansen in de maatschappij te geven.

Volgens de grondwet heeft Japan geen leger, wel een "zelfverdedigingsmacht" van 228.000 militairen. Slechts 14.000 van hen zijn vrouwen, maar Tokio wil dat snel verdubbelen en dat tegen de patriarchale traditie in. Toch moet dat ook, want door de vergrijzing van de bevolking moet Japan wel meer vrouwen op topfuncties inzetten in zowel de economie, de politiek als in defensie.

Er sneuvelen nog wel meer glazen plafonds in Japan. Zo werd eerder dit jaar Ryoka Azuma benoemd tot eerste vrouwelijke bevelhebber van een eskader van de Japanse marine. Dat omvat vier schepen waaronder het helikoptervliegdekschip Izumo, het vlaggeschip van de Japanse marine.

Nochtans heeft Japan ook een geschiedenis van "onna bugeisha" of vrouwelijke samurai en dat van zeker de 3e tot laat in de 19e eeuw. Die traditie gaat terug tot noodzaak: voor de verdediging van dorpen en families was iedereen nodig die wapens kon hanteren.

Meest gelezen