Videospeler inladen...

De Burgemeester Bollenstraat in Hasselt: genoemd naar de man die van zijn stad een echte centrumstad maakte

Deze zomer toert VRT NWS door Vlaanderen en Brussel, op zoek naar illustere burgemeesters uit een ver verleden. Straten, kastelen of andere markante bouwwerken zijn onze gids. Vandaag zijn we in Hasselt, hoofdstad van de provincie Limburg. Maak kennis met burgemeester Jozef Bollen, die de stad vorige eeuw gedurende verschillende decennia heeft bestuurd.

Kent u de Burgemeester Bollenstraat? Voorwaar geen statige laan, maar een doodgewone straat met eenrichtingsverkeer. Vroeger heette ze Weierstraat, maar na de gemeentefusie van 1977 kreeg ze een nieuwe naam om verwarring te vermijden met de Wijerstraat in deelgemeente Spalbeek.

De Burgemeester Bollenstraat ligt net buiten de stadsring van Hasselt. U kent de straat misschien door het "Kunstencentrum België", waar sommigen onder u al eens een concert bijwoonden of een tentoonstelling bezochten. Helaas is het kunstencentrum vandaag gesloten. Pianoliefhebbers kennen misschien de gerenommeerde pianozaak op de Thonissenstraat, waarvoor je best aan de achterkant parkeert. In zekere zin kan je zeggen dat de Burgemeester Bollenstraat een soort "straat van achterkanten" is.

Lees verder onder de kaart.

Geboren in Genk, dokter in Hasselt

Veel Hasselaren zullen het misschien niet graag horen, maar Gerard Jozef Bollen is eigenlijk geboren in Genk, in 1890. Genk, u weet wel, die andere stad in Limburg.

Bollen studeert geneeskunde aan de KU Leuven, maar moet zijn studies onderbreken door de Eerste Wereldoorlog. Als student neemt hij deel aan de Slag van Imde, ten noorden van Brussel, en laat hij zich opmerken door met een list het leven van een gewonde strijdmakker te redden. De toen 17-jarige Paul Dutrieux zal hem daarvoor eeuwig dankbaar zijn.

Na zijn studies vestigt Jozef Bollen zich als arts in Hasselt, waar hij een praktijk uitbouwt aan de Thonissenlaan, vlakbij de huidige Burgemeester Bollenstraat. In 1926 is hij een van de medestichters van het Salvatorziekenhuis.

De politiek wenkt

Van 1921 tot 1926 is Jozef Bollen gemeenteraadslid. Na een onderbreking van zes jaar wordt hij in 1932 opnieuw verkozen op de Vlaams-democratische lijst van bouwondernemer Douchar, die gesteund wordt door het Algemeen Christelijk Werknemersverbond van priester-senator Pieter-Jan Broeckx. Die christelijke lijst behaalt 7 zetels, tegen 6 zetels voor de conservatieve lijst van burgemeester Ferdinand Portmans. Die laatste blijft toch burgemeester, met dank aan het overlopen van een Vlaams-democratisch raadslid.

Na ruim 40 jaar burgemeesterschap geeft Portmans de fakkel door aan de jongere generatie en volgt Bollen hem in oktober 1937 op als burgemeester. In 1938 slaagt hij er voor de eerste keer sinds de Eerste Wereldoorlog in om een katholieke eenheidslijst te vormen en behaalt hij een solide overwinning. 

Aan de kant geschoven tijdens de Tweede Wereldoorlog

Enkele jaren later gooit de oorlog roet in het burgemeesterseten. Al tijdens de eerste dagen van de oorlog slaat het stadsbestuur op de vlucht. Drie VNV-verkozenen, met op kop senator Jef Deumens, nemen het bestuur van de stad in handen.

Bollen keert terug in juni 1940, maar mag het bestuur niet terug opnemen. Deumens stelt zichzelf aan tot waarnemend burgemeester en wordt als dusdanig benoemd in 1941. Bollen krijgt van de Belgische overheid een schorsing van drie maanden wegens het voortijdig verlaten van zijn post als burgemeester. 

Lees verder onder de foto.

Foto: Frank Vanstreels

Burgemeester van de vooruitgang

Het is pas na de oorlog dat Jozef Bollen de burgemeesterssjerp weer kan omgorden. In 1944 krijgt hij een warm onthaal in zijn stad.

De naoorlogse periode brengt Hasselt welvaart. Onder burgemeester Bollen groeit de stad uit tot een echte provinciale centrumstad op het vlak van handel, administratie en onderwijs. Elektrofabrikant Philips vestigt er zijn grootste fabriek buiten Eindhoven, verschillende grootwartenhuizen vestigen zich in de stad en er worden verschillende nieuwe wijken gebouwd. In 1961 mag Bollen het Virga Jesseziekenhuis openen.

In 1962 viert Jozef Bollen zijn 25-jarig jubileum als burgervader. Een goede gelegenheid voor hem om aan te kondigen dat hij de fakkel wil doorgeven. Dat gebeurt een jaar later, als hij wordt opgevolgd door Paul Meyers. Zelf blijft Bollen nog tot 1970 gemeenteraadslid.

In 1977 overlijdt Jozef Bollen. Hij is dan 87. Hasselt eert hem niet alleen met een banale straat, maar ook met een bronzen borstbeeld (linksboven op foto), dat u kan zien in Het Stadsmus, het stedelijk museum.

Lees verder onder de foto.

America Annemie

Hoe goed of slecht kennen de Hasselaren Jozef Bollen? Bekijk het hieronder.

Videospeler inladen...

Meest gelezen