Videospeler inladen...

Wolvenplan is klaar: "Vlamingen leren samenleven met de wolf"

Het Wolvenplan van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) is klaar.  Het doel: Vlamingen leren samenleven met de wolf. De plaatsen waar de dieren voorkomen moeten worden veiliggesteld, onder meer door minder recreatie en verkeer. Het plan werd goedgekeurd door onder meer WWF en Natuurpunt, maar ook door de schapenhouders en de jagers.

In België leven op dit moment vermoedelijk drie wolven, twee in Vlaanderen en één in Wallonië. Omdat de kans groot is dat daar nog dieren bijkomen, was er een plan van aanpak nodig. Wolven voeden zich graag met everzwijnen, reeën of herten, maar omdat die niet overal beschikbaar zijn, durven ze ook huisdieren aanvallen. Vooral schapen vormen dan een makkelijke prooi. En ook konijnen staan op het menu.

Wie schapen heeft, kan die voortaan maar beter beschermen. Alleen in dorpskernen en steden zijn schapen zonder extra maatregelen écht veilig, is te lezen in het plan. Daarbuiten zijn er maatregelen nodig. Het beste is om de dieren 's nachts op te hokken. Waar dat niet mogelijk is, kan schrikdraad een oplossing zijn. Die moet wel een hogere spanning krijgen, want de spanning die wordt gebruikt om schapen binnen zo'n omheining te houden, is niet genoeg om wolven buiten te houden.

Maar geen enkele maatregel is 100 procent waterdicht. Wolven zijn vindingrijke en intelligente dieren, die hun jaaggedrag ook kunnen aanpassen. Als er geen preventieve maatregelen worden genomen, is het risico  groot dat individuele wolven zich gemakshalve in schapen zullen gaan specialiseren. Wie schade ondervindt, kan een vergoeding krijgen.

Hond mag niet paren met wolf

De wolf is een beschermde diersoort, wat betekent dat hij niet opzettelijk mag worden gedood. Problematisch is dat ook hybriden tussen wolven en honden beschermd zijn. Daarom zullen er maatregelen worden uitgewerkt om het ontstaan van hybriden zoveel mogelijk te vermijden. In bepaalde gebieden zullen eigenaars van honden worden gevraagd hun dieren niet los te laten lopen. Verwilderde honden zullen moeten worden verwijderd uit de natuur.

Zowel Vlaanderen als de gemeenten zullen de komende maanden en jaren informatie geven over het samenleven met de wolf. "U mag trots zijn op uw buurt", wil de overheid communiceren. "De overheid helpt jullie om te leren samenleven met de wolf."

Videospeler inladen...

Meest gelezen