Museum over de Vlaamse film opent in Geraardsbergen

Het MAVF, het Museum en Archief van de Vlaamse Film, opent dit weekend zijn deuren in Geraardsbergen. Het nieuwe museum vult een leemte in, omdat de Vlaamse film nog in geen enkel ander museum aan bod komt. De collectie vindt onderdak in de priorij van Hunnegem.

De Witte van Zichem

De eerste vleugel van het museum is klaar en focust op het begin van de Vlaamse cinema, vanaf 1920. In het MAVF worden doorlopend die eerste Vlaamse stille films en oorlogsjournaals geprojecteerd.

Er staat een nog originele 16 mm montagetafel en verder kan je er allerhande zaken zien uit die beginperiode: camera’s, projectoren, affiches, folders en cinematickets.

De kers op de taart is de nieuw ingerichte cinemazaal met 38 originele klapstoelen. Daar kunnende veertig Vlaamse volksfilms uit de periode 1920-1960 worden geprojecteerd, onder meer de originele versie van 'De Witte' uit 1934, naar de roman van Ernest Claes.

 

Affiche 'De Witte'

Tweede en derde vleugel

Het MAVF wil rond Pasen volgend jaar een kamer inrichten over de natuurfilms van Marc Sleen en de weerslag daarvan op zijn stripverhalen. Het museum bezit ook de filmcamera’s van Sleen. ‘Maar de kers op de taart wordt de uitbouw van de tweede vleugel in 2019 en de derde vleugel in 2020’, zegt curator Koenraad De Wolf. ‘Die schetsen een beeld van de ontwikkelingen in de Vlaamse film gedurende de voorbije halve eeuw.’

Wegens de enorme omvang komen er, naast een vast gedeelte, jaarlijks wisselende thematentoonstellingen. ‘Die aanpak zal ons toelaten om alle aspecten van de Vlaamse filmgeschiedenis te belichten,’ besluit De Wolf. ‘Daardoor wordt de bestaande leemte volwaardig ingevuld. Het is mijn overtuiging dat het MAVF een ruim publiek zal weten te boeien.’

filmmuseum Geraardsbergen

De collectie, die tot 2004 was ondergebracht in Leuven, heeft nu een definitief onderkomen gevonden in Geraardsbergen. Zij wordt in bruikleen afgestaan door de vzw Het Vlaams Filmarchief en Jos Hoeyberghs

Meest gelezen