Assianir/Wikimedia Commons/SS BY-SA 3.0

N-VA: "Stop met weggooien van pasta, rijst en koffie waarvan de vervaldatum verstreken is"

N-VA wil voor een aantal eetwaren de verplichte vervaldatum afschaffen. De houdbaarheidsdatum afschaffen is een Europese bevoegdheid. N-VA gaat er daarom bij de federale regering op aandringen om het onderwerp bij Europa aan te kaarten. N-VA wil zo dat er minder eetwaren weggegooid worden die ook na hun vervaldatum goed blijven.

"Stop met pasta, rijst, koffie, thee of conserven in blik waarvan de vervaldatum verstreken is, weg te gooien." Dat zegt Volksvertegenwoordiger Rita Gantois (N-VA). "Die producten verliezen misschien wat van hun kleur en smaak, maar slecht worden ze niet." 

Gantois wil de zinloze verspilling tegengaan: "Een aantal onderzoeken wijzen uit dat wij met zijn allen te veel voedsel weggooien dat eigenlijk nog perfect consumeerbaar is. Wij merken ook dat de consument niet goed het verschil kent tussen Tenminste houdbaar tot en Te gebruiken tot." 

"Aan het label Te gebruiken tot, willen wij niets doen omdat dat te maken heeft met volksgezondheid: je kan ziek worden als je bederfbare producten eet die over hun houdbaarheidsdatum zijn.  Maar voor een aantal droge producten willen wij de aanduiding Tenminste houdbaar tot afschaffen. Deze aanduiding slaat op de voedselkwaliteit maar dat voedsel is ook na die datum nog perfect veilig om te consumeren. De kwaliteit neemt af maar het is zeker niet gevaarlijk voor de volksgezondheid," zegt Gantois. 

120.000 ton per jaar weggegooid

"We gooien met zijn allen per jaar 120.000 ton bruikbaar voedsel in Vlaanderen weg. Dat kost ieder gezin van vier personen per jaar 300 euro. Maar dat is ecologisch ook belangrijk omdat wij veel meer natuurlijke grondstoffen gebruiken dan nodig."

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat proefpersonen 39% van de producten weggooien als ze zien dat die de Ten minste houdbaar tot-datum gepasseerd zijn. Ook voedsel dat nog perfect consumeerbaar is.

Als er op lang houdbare producten zoals rijst, pasta, koffie, soep uit blik geen opschrift Tenminste houdbaar tot,  staat, dan daalt de verspilling met 12%. Als er op het etiket Lang houdbaar staat, in de plaats van Ten minste houdbaar tot, dan daalt de verspilling met 31%. 

Europese regels

De houdbaarheidsdatum afschaffen is een Europese bevoegdheid. N-VA gaat er daarom bij de federale regering op aandringen om het probleem bij Europa aan te kaarten. "Nu al staan  aardappelen, azijn, keukenzout, suiker, snoepgoed en kauwgom op de lijst van producten de vrijgesteld zijn van een vervaldatum. Wij willen die lijst uitbreiden met thee, koffie, rijst, droge pasta, harde kaas, bronwater, speciaalbieren, chips, oliën en conserven in blik."

"En wij vragen ook aan onze overheid dat zij inspanningen doet om de consumenten beter te informeren over de betekenis van die houdbaarheidsdata," zegt Gantois. 

Meest gelezen