© BSIP / Reporters

Op reis naar Frankrijk of Italië? Vervroeg mazelenvaccinatie van je kind

Kinderen die op reis gaan naar Frankrijk of Italië, maar nog niet volledig ingeënt zijn tegen de mazelen, laten dat beter wel nog doen voor ze vertrekken. Dat zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid in Het Nieuwsblad. Het mazelenvirus is aan een opmars bezig, en is zeer besmettelijk en soms zelfs dodelijk.

Dit jaar waren er in Europa al meer dan 40.000 mensen die besmet raakten met de mazelen. Ter vergelijking: dat is - nu al - het grootste aantal sinds 2010. "De opmars van de mazelen is al enkele jaren aan de gang, omdat er in sommige landen onvoldoende mensen gevaccineerd worden," zegt dokter Geert Top van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Maar om de bevolking goed te beschermen, moet meer dan 95 procent goed gevaccineerd worden. Anders krijg je een verspreiding van de ziekte."

Onder meer in Frankrijk en Italië is die vaccinatiegraad gedaald. "Daarom raden we aan dat mensen die naar streken gaan waar de mazelen veel voorkomen, checken dat ze goed gevaccineerd zijn," waarschuwt Top. Dat geldt zeker voor kwetsbare groepen, zoals kinderen jonger dan één jaar en hun ouders. "Kinderen worden normaal een eerste keer gevaccineerd wanneer ze één jaar oud zijn, en daarna een tweede maal wanneer ze tien jaar oud zijn," zegt Top. "Maar als je naar Frankrijk of Italië reist, kan je je beter vroeger laten inenten."

Het mazelenvirus is heel besmettelijk. Wie besmet raakt - door bijvoorbeeld te hoesten, niezen of via contact met besmette handen -, is ongeveer twee weken zieken. De symptomen? Rode vlekken over het hele lichaam en hoge koorts. In zeldzame gevallen kan de ziekte ook dodelijk zijn. In Vlaanderen waren er tot nu toe nog maar een 30-tal besmettingen. 

Meest gelezen