Videospeler inladen...

"Opnameapparatuur zal verwijderd worden uit bezoekersruimte Levanta"

Het agentschap Zorg en Gezondheid heeft afspraken gemaakt met de directie van de psychiatrische afdeling Levanta in Zelzate, onder meer over het verwijderen van opnameapparatuur in de bezoekersruimte. Het gesprek kwam er nadat onder meer gebleken was dat het personeel patiënten en bezoekers kon afluisteren.

Levanta is een afdeling van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Jan-Baptist in Zelzate. Het is een afdeling waar vrouwen worden geïnterneerd. Naast het afluisteren van geïnterneerden en bezoekers, werden ook vragen gesteld rond het fixeren van sommige vrouwen. Zo werd een geïnterneerde vrouw op de afdeling 13 weken lang geregeld vastgebonden en in afzondering gezet.

De apparatuur om gesprekken in de bezoekruimte af te luisteren, wordt onmiddellijk weggenomen.  Het cameratoezicht blijft, omwille van  veiligheidsoverwegingen, behouden.

Tegen het eind van september moet Levanta ook een huishoudelijk reglement opstellen dat de privacy en de persoonlijke levenssfeer van de geïnterneerden beter moet beschermen. In dat reglement zullen rechten  zoals het bezoekrecht, het briefgeheim en een betere anonieme toegang tot de ombudsdienst heel duidelijk beschreven worden.

 

  Tenslotte komt er een grondige evaluatie van de vrijheidsbeperkende maatregelen die in Levanta worden toegepast, zoals afzonderingen en fixaties.  "Zorg en Gezondheid verwacht dat de voorziening tegen eind dit jaar zijn afzonderings- en fixatiebeleid heeft geëvalueerd en een intern draaiboek uitwerkt, waaruit blijkt dat de voorziening een beleid hanteert waar vrijheidsbeperking zo min mogelijk, zo kort mogelijk en veilig wordt gehanteerd", luidt het in een mededeling.

De voorziening krijgt nu van Zorg en Gezondheid een officiële aanmaning om een verbetertraject te starten. "Er zal tussentijds gerapporteerd moeten worden door de directie. Als er te weinig gevolg wordt gegeven aan de verbeterpunten, kan overgegaan worden tot een schorsing van de erkenning." Bij een eventuele schorsing kan Levanta wel blijven werken,  maar kunnen er geen nieuwe geïnterneerden worden opgenomen.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen