Videospeler inladen...

Verzwakte orkaan Lane naar Hawaii: "Situatie blijft gevaarlijk"

De Amerikaanse eilandengroep Hawaii begint de eerste effecten te voelen van Lane. Oorspronkelijk een orkaan, nu afgezwakt tot een tropische strom van categorie 3. Hawaii zelf, het grootste en meest zuidelijke eiland, wordt getroffen door felle regen en krachtige windstoten tot 200 kilometer per uur. De overheid waarschuwt voor overstromingen en aardverschuivingen.   

Lane is afgezwakt van orkaan tot een tropische storm van categorie 3, maar de National Weather Service waarschuwt wel dat de situatie gevaarlijk blijft en vreest voor ernstige overstromingen. Gisteren viel al 30 centimeter regen op het eiland Hawaii zelf. Sommige wegen zijn nu al in rivieren veranderd, andere zijn versperd door aardverschuivingen. En er wordt nog veel meer regen voorspeld.

"Op dit moment merken we hier nog maar weinig van de orkaan", zegt Griet De Schaepmeester in "De ochtend" op Radio 1. Zij woont al enkele jaren op Kauai, het meest noordelijke eiland. "Gisteren (woensdag, nvr) was er meer onrust, gingen mensen extra eten en drinken kopen. Vandaag (donderdag, nvr) waren ze meer relax. Allicht door de melding dat Lane in kracht afgenomen is."

"Mensen nemen de situatie wel ernstig, ze nemen voorzorgsmaatregelen zoals een voorraad aanleggen en spullen buiten beveiligen. Maar er is hier niet veel onrust. Een beetje voorbereiden op het ergste en hopen op het beste."

President Donald Trump riep eerder al de noodtoestand uit voor Hawaii. Dat betekent dat de federale overheid zich klaarhoudt om steun en noodhulp te verlenen als de autoriteiten op Hawaii daarom vragen. De overheid op Hawaii heeft noodopvangcentra ingericht.

Hawaii wordt maar zelden getroffen door orkanen, de laatste keer is al 26 jaar geleden.

De Belg Joeri Van Yper is op het meest zuidelijke en zwaarst getroffen eiland van Hawaii. "De overheid raadt aan voor minstens twee weken een voorraad aan te leggen. Ze weten niet echt wat de gevolgen nog gaan zijn, de storm is volgens de berichtgeving onvoorspelbaar."

Bekijk hier de beelden van Joeri Van Yper:

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen